Русенската опера обяви нова обществена поръчка за възстановяване

0
Средствата ще бъдат осигурени от Министерството на културата
Средствата ще бъдат осигурени от Министерството на културата Снимка: Dunavmost / Архив

Средствата ще бъдат осигурени от Министерството на културата

Културният институт в Русе предприе решителна стъпка за възстановяване на сградата на Русенската опера, като обяви обществена поръчка на стойност над 3,5 милиона лева. Проектът цели пълноценното функциониране на оперния театър и осигуряване на необходимите условия за представленията му.

Нов шанс за Русенската опера

Обявената поръчка е публикувана в регистъра на Централизираната автоматизирана информационна система „Електронни обществени поръчки“ (ЦАИС ЕОП) с прогнозна стойност от 3 448 520 лв. без ДДС. Това е второто обявяване на поръчката, след като първият опит се провали поради техническа грешка. Директорът на „Държавна опера – РусеПламен Бейков сподели, че средствата ще бъдат осигурени от Министерството на културата след избора на изпълнител.

Техническо обезпечаване и ново оборудване

Операта също така работи по обществена поръчка за доставка и монтаж на оборудване и обзавеждане, необходими за техническото обезпечаване на сцената, включително озвучаване и осветление. Прогнозната стойност на тази поръчка е 2 967 378,97 лв. без ДДС и скоро се очаква утвърждаване на изпълнител.

История на проблема

Сградата на Държавната опера в Русе претърпя сериозни щети при пожар в началото на юли 2020 година. За потушаването на пламъците бяха използвани над 50 тона вода, което доведе до проникване на вода в льосовата основа на сградата и околния терен. Това причини слягане на сградата и наложи допълнителното ѝ укрепване с 10-метрови пилоти. Ремонтът на покрива беше завършен преди две години, а оперният състав продължи представленията си в Доходното здание и на открито сцени.

Призив към институциите

През юни тази година, Русенската опера отправи провокация с балетния спектакъл „Пожар“, насочена към институциите и организациите, от които зависи бързото възстановяване на сцената. По време на събитието беше демонстрирана и противопожарна техника.

Подробности за поръчката

Срокът за кандидатстване за изпълнение на строителни и монтажни работи е до 26 август. Проектът включва цялостна реконструкция на сцената и свързаните с нея помещения, възстановяване на горната сценична механизация, както и внедряване на съвременни климатични и вентилационни инсталации. Планирана е и подмяна на съществуващите чугунени глидерни радиатори с нови – алуминиеви.

Историческа значимост

Сградата на Операта е построена между 1951 и 1956 г. върху основата на стар църковен салон от 1934 г. Въпреки че не е недвижима културна ценност, визията ѝ я прави част от охранителната зона на архитектурния ансамбъл, включващ обекти от национално значение като Катедралния храм „Света Троица“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    7
    Спокоен бесарабски ПеПераст
    Държавата гори и хората останаха без дом,защото продажните и надупени ДеБил-ПеПерасти подариха цялата налична техника на бандеронацистка УСрайна! Затова нека на предстоящите избори да изхвърлим Простото/Ококореното/Мравояда/Гнома на бунището където им е мястото на тези отпадъци!Иначе ми е през кура има ли в САЩ министерство на културата или няма,за щастие не живеем в клоаката отвъд океана!
  • -2
    6
    Говнояд Зеленски
    Яж лайна бесарабска ДеБил-ПеПеруго! Целият кур в устата на Зеленски!
  • -1
    5
    Ебан анално бесарабски...
    Да го духаш ДеБил-ПеПеруго!Закривай ДеБил-ПеПерастката сган. Само крадат пари. Простотиите от времето на така наречения Кирчовизъм трябва да бъдат прекратени незабавно!. Иначе аз и гълтам и духам!
  • -1
    4
    Говнояд Путин
    Закривай операта! Целия кур в устата на Путин!
  • -1
    3
    Ебан анално руски PDраст
    Закривай операта! Харчат се излишни пари. Простотиите от времето на така наречения комунизъм при който във всеки град има опера трябва да бъдат прекратени незабавно. Русе няма нужда от опера която гълта средства за тоя гдето духа.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари