Русе оглави класация на областите с най-опасни пътища

1
Българите искат фокус върху инфраструктурата, не върху глобите
Българите искат фокус върху инфраструктурата, не върху глобите Снимка: Facebook

Българите искат фокус върху инфраструктурата, не върху глобите

Институтът за пътна безопасност (ИПБ) проведе мащабно проучване, което хвърля светлина върху отношението на българите към пътната безопасност и управлението на пътната инфраструктура в страната. Анкетата, проведена в периода от 10 до 30 септември, обхвана 192 граждани от Северна България - регион, определен от ИПБ като високорисков по отношение на тежки пътнотранспортни произшествия.

Резултатите от проучването разкриват тревожна тенденция: 86% от анкетираните смятат, че правителството фокусира усилията си предимно върху полицейския контрол и налагането на глоби, вместо да се съсредоточи върху ефективното управление и подобряване на пътната инфраструктура.

Според оценката на риска, извършена от ИПБ, областите в Северна България, включително Русе, Ловеч, Монтана и Варна, са изложени на най-висок риск от настъпване на тежки пътнотранспортни произшествия. Това поставя въпроса за спешната нужда от целенасочени мерки за подобряване на безопасността в тези региони.

Проучването разкрива и други сериозни пропуски в управлението на пътната инфраструктура. Обществеността изразява мнение, че настоящата система за управление на пътната безопасност не отговаря адекватно на нуждите на съвременната мобилност. Това създава усещане сред гражданите, че пътната безопасност се използва по-скоро като инструмент за генериране на приходи, отколкото като средство за намаляване на инцидентите и подобряване на общата мобилност.

Въпреки нарастващия трафик на чуждестранни моторни превозни средства, България продължава да разчита предимно на наказателни мерки и глоби, вместо да инвестира в значително подобряване на пътната инфраструктура и повишаване на безопасността на движението. Лошо поддържаните пътища, липсата на адекватни инженерни решения и непоследователната политика в сектора водят до увеличаване на инцидентите и фаталните случаи.

Изследователите от ИПБ подчертават спешната нужда от сериозни реформи в управлението на пътната безопасност. Те призовават правителството да предприеме мерки, които да поставят обществения интерес на първо място. Акцентът трябва да се измести от налагането на наказания към реално подобряване на инфраструктурата и повишаване на безопасността на пътя.

В отговор на тези предизвикателства, на 23 октомври Институтът за пътна безопасност, в партньорство с община Русе, организира форум под надслов "Свързаност 2025 в рамките на безопасна мобилност". Събитието цели да събере експерти, политици и граждани, за да обсъдят възможните решения и да начертаят път към по-безопасна и ефективна пътна система в България.

Експертите от ИПБ заключават, че само чрез цялостен подход, фокусиран върху инфраструктурни подобрения, иновативни инженерни решения и последователна политика, България може да постигне значително намаляване на пътните инциденти и да осигури по-безопасна и ефективна мобилност за своите граждани.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    9
    Българин
    До ДеБила на 7 - тролче ДеБилно,не разбра ли,че киевската джуджанка набира доброволци за фронта щото много бой яде напоследък ? А ти дори не си българин,защо не си там да браниш укропитеците ? Стягай памперсите и заминавай,там също има силна дрога,няма да те оставят да се гърчиш в абстиненция :))))
  • 0
    8
    да попитам
    от всички писали тука, има ли един, който да не е нарушил закона?!?😁😁😁
  • -2
    7
    До идиота от 1 и 4
    Абе дърто, ти докато гледаш Первый канал денонощно, не разбра ли, че Путлер раздава визи на примати като тебе да се заселите из мъртвите сибирски полета, щото мразите цивилизацията. Айде излез от сайта и стягай памперсите за път!:))))))
  • 2
    6
    България
    Пътищата не са виновни. Виновни са шофьорите. Раздават книжки на неграмотни малцинства и разни редки тъъпанари и после някой друг им бил крив, че стават ПТП. Всеки ден гледам разни лъскави джипове които струват по 50-100 хиляди евро , управлявани от разни сополиви младежи и девойки без грам опит на пътя.
  • 3
    5
    Мираж...
    Тази магистрала до Търново ще я доживеем ли... Инфраструктурата е важна, но ако няма глоби за румънци и турци, които извършват нарушения около Бяла, нищо няма да се промени.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари