Румен Ралчев: Избързването на МО да каже, че виновни са летците, е непрофесионално

0
Експертът призовава за внимателен подход към семействата на загиналите пилоти
Експертът призовава за внимателен подход към семействата на загиналите пилоти Снимка: Bulgaria ON AIR

Експертът призовава за внимателен подход към семействата на загиналите пилоти

Министерството на отбраната опроверга информацията за потенциална заплаха срещу живота на бригаден генерал Ивайло Сотиров, началник на служба "Военна полиция". Експертът по национална сигурност академик Румен Ралчев коментира ситуацията в предаването "Денят ON AIR" по Bulgaria ON AIR.

Анализ на ситуацията

Академик Ралчев подчерта важността на дискретността при реални заплахи: "След като самото министерство отрича да има така заплаха - ако е имало - поне са били благоразумни да не се раздуват нещата. Когато има заплаха, не се минава през медиите. Сигналът се предава там, където трябва да бъде."

Експертът изтъкна способностите на "Военна полиция" да реагира на подобни ситуации: "'Военната полиция' има достатъчно сили, възможност и средства да се опита да прихване откъде е дошъл сигнала. Задължително ДАНС ще вземе отношение."

Възможни мотиви зад слуховете

Според академик Ралчев, разпространението на подобна информация може да има различни цели:

  1. Реакция на конкретни действия срещу определени интереси
  2. Опит за създаване на напрежение преди предстоящите избори
  3. Връзка с разследването на катастрофата с двамата пилоти

"За да се заплаши такава фигура, това означава, че на някого нещо му е станало нещо или това е инсинуация, която цели да натегне обстановката предизборно, както и с разследването на катастрофата на двамата пилоти", коментира експертът.

Разследване на катастрофата с военния хеликоптер

Академик Ралчев критикува бързите заключения относно причините за катастрофата: "Още е рано да се твърди, че някой може да влияе върху това, което е станало, защото кутията вече е намерена. Тя е разчетена. Има още много елементи да се уточнят - наземният персонал, връзката, заповедите, които са получили. Избързването на Министерството на отбраната да каже, че виновни са летците, е непрофесионално. Има още много неща да се разискват."

Експертът подчерта необходимостта от внимателен подход към семействата на загиналите: "Колкото по-рано се извинят на роднините на загиналите, толкова по-добре, независимо после от решението на комисията."

Фактори, влияещи върху безопасността на военните пилоти

Академик Ралчев посочи няколко ключови проблема:

  1. Недостатъчни летателни часове за пилотите
  2. Остаряла материална част
  3. Недостатъчна поддръжка на техниката
  4. Необходимост от постепенно развитие на кадрите

"Има много фактори, които влияят. Часовете, които летят летците, не са достатъчно, материалната част е остаряла, поддръжката е не съвсем такава, каквато трябва да бъде. Подготовката на тези кадри изстисква възможностите от летците, но има етапи на развитие - не трябва да прескачаме определени стъпала", обясни експертът.

Коментар за купуването на гласове

В заключение, академик Ралчев коментира и проблема с купуването на гласове: "Това, че полицията се е активирала, е хубаво, но дали са правилни целите, е нещо отделно. А къде е прокуратурата? Да видим последващия контрол. Да заловиш някой е едно, да има доказателства е друго. Не е толкова трудно в България да се контролира от полицията криминалния контингент и модата за купуване на гласове."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари