Румен Радев призовава за повече мостове над Дунав

1
Парадоксално е, че страната ни е в политическа криза, а се отчита икономически ръст
Парадоксално е, че страната ни е в политическа криза, а се отчита икономически ръст Снимка: Президент на РБ

Парадоксално е, че страната ни е в политическа криза, а се отчита икономически ръст

Президентът Румен Радев подчерта важността на подобряването на свързаността между България и Румъния като ключов фактор за икономическото развитие на региона. Това стана ясно по време на годишната среща с представители на българския и румънския бизнес, организирана от Българо-румънската търговска камара.

В събитието взеха участие посланикът на България в Румъния Радко Влайков и румънският посланик в България Бръндуша Предеску, което подчертава важността на дипломатическите отношения между двете страни.

Държавният глава акцентира върху пълноценното развитие на отношенията между България и Румъния в различни сфери, включително политика, икономика, култура и сигурност. Той припомни официалното посещение на румънския президент Клаус Йоханис в България през март 2023 година, когато беше подписана Декларация за стратегическо партньорство между двете държави.

"С нея изразихме общата воля на нашите две страни за обединяване на усилията за по-голяма сигурност и стабилност на нашия регион и просперитет", заяви президентът Радев.

Румъния се утвърждава като вторият по големина търговско-икономически партньор на България със стокообмен, надхвърлящ 8 милиарда евро годишно. Президентът Радев подчерта, че стабилността в Черноморския регион е ключова за взаимноизгодния икономически растеж на двете страни.

Като основно предизвикателство пред развитието на икономическите връзки, държавният глава посочи факта, че България и Румъния все още не са част от Шенгенското пространство по отношение на сухопътните си граници. Това води до ежедневни икономически, транспортни и търговски загуби, които вече се измерват в милиарди и възпрепятстват инвестициите.

"Недопустимо е в условията на военна криза в съседство и икономическа криза в Европа двете държави да бъдат лишени от пълноправно членство в Шенгенското пространство", подчерта президентът Радев.

Друго сериозно препятствие пред двустранното сътрудничество е ограничената свързаност през река Дунав. Президентът Радев отбеляза, че средното разстояние между два моста в горната и централна част на реката е 30 километра, докато на българо-румънската граница то надхвърля 300 километра. Като приоритет беше посочено строителството на втори мост при Русе-Гюргево, както и необходимостта от изграждане на допълнителни мостови съоръжения.

Държавният глава акцентира върху важността на фериботната линия Русе – Гюргево, която все още не функционира, както и на обновяването и развитието на други фериботни връзки. Той подчерта, че развитието на икономическото сътрудничество с Румъния е немислимо без завършване на транспортната свързаност в Северна България.

Президентът Радев призова за по-активно използване на Дунавската стратегия на Европейския съюз като инструмент за насърчаване на икономиката, туризма и инвестициите в региона. Той припомни срещата си с президентите на Австрия и Румъния през 2018 година в Русе, когато беше поставен акцент върху прилагането на тази стратегия.

В заключение, държавният глава призова за по-задълбочена работа от страна на България за утвърждаването ѝ като привлекателна инвестиционна дестинация за румънските компании. Той открои потенциала за сътрудничество в областите на енергетиката, образованието и туризма.

Президентът Радев обърна внимание и на парадоксалната ситуация в България – наличието на дълбока политическа криза, съчетана с икономически растеж. Той предупреди, че продължителната политическа нестабилност може да доведе до пропуснати ползи за бизнеса и призова да не се допуска ситуация, в която държавата няма да може да гарантира конкурентоспособността на българските предприятия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама ескимоси се прибират вкъщи:
- Къде ни е иглуто?
- По дяволите, забравих ютията включена!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари