Румен Ненков: Илюзия е България да стане президентска република

0
Конституционният съд на прага на историческо решение: Ще бъдат ли промените в Конституцията валидирани?
Конституционният съд на прага на историческо решение: Ще бъдат ли промените в Конституцията валидирани?

Конституционният съд на прага на историческо решение: Ще бъдат ли промените в Конституцията валидирани?

С наближаването на произнасянето на Конституционния съд относно последните изменения в основния закон на страната, очакванията и спекулациите сред обществото и политиците се засилват. Според бившия конституционен съдия Румен Ненков, решението може да бъде отложено за началото на есента, ако не бъде постигнат консенсус до края на следващата седмица. Той заяви това в интервю за предаването "Опорни хора".

„Аз считах, че промените са необходими, може би не в този обем и в този смисъл. Някои неща задължително трябва да останат, според мен, но аз не мога да предполагам какво ще реши Конституционния съвет. Винаги съм бил последователен и винаги и съм казвал, че ще коментирам решението на Конституционния съд когато то излезе. Аз съчувствам на конституционните съдии, защото не е много лесно решението, дори и сега когато се съберат до края на другата седмица не знам дали ще постигнат консенсус и дали няма да отложат за началото на есента окончателното произнасяне, очаквам и особени мнения по някои от въпросите. При всички положения трябва да се мисли държавата да не спре да работи, въпреки, че всичко е възможно“, каза Ненков.

Бившият конституционен съдия подчерта, че президентът е бил ограничен в избора на служебен министър-председател и министри. Според него е нереалистично да се очаква България да се превърне в президентска република, тъй като това изисква свикването на Велико Народно Събрание.

„Илюзия е да очакваме България да се превърне в президентска република, защото това изисква Велико Народно Събрание, допълни Ненков.

Той също така анализира политическите проблеми в страната, започнали след разрушаването на двуполюсния модел. Според него, случайни маргинални партии влизат в парламента благодарение на рекламата в медиите и социалните мрежи, което води до нестабилност в управлението.

„След разрушаването на двуполюсния модел в България тръгнаха всички политически проблеми в управлението, които последваха в България. Случайни маргинални партии влизат в парламента с реклама, която правят само чрез медиите. Имат сериозни проценти в чужбина, след като хората не ги познават, познават ги единствено в социалните мрежи“, заяви Ненков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Относно евентуалното връщане на старите норми от Конституционния съд, Ненков смята, че няма да се получат „бели петна“ в Конституцията, тъй като няма да има обратно действие. Той предложи гръцкия избирателен модел като възможно решение, което дава възможност на водещата партия да управлява по-ефективно.

„Гръцкият избирателен модел е решение, защото дава възможност на водещата партия да управлява. Естествено, не е сигурно, че и такова правителство няма да падне, но то не трябва да пада след парламентарни игри. В момента ние сме свидетели на парламентарни игри - водещата партия предлага правителство на малцинството - отхвърля се, втората по сила партия, която малко изкуствено става втора, си играе на антикорупционна теза“, изтъкна Ненков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    3
    Запознат бесарабски гей
    В идеята България да стане президентска република се крие опит, държавата ни да се превърне в лено манипулируема и управляема, с назначаването на избран президент с подобие на демократичните и признати от международната общност референдуми проведени в Крим, Донец и Луганск. Ето днес ДеБил-ПеПерастите са продукт на бандеронацисткото задкулисие, и ако България беше президенстска република, то измет съществуването на измет като Простото и Ококореното ще бъде поставено под въпрос.. Тази поредна хохълска мръсотия, този пъклен бандеронацистки план, не бива да бъде допуснат.
  • -1
    2
    Запознат
    В идеята България да стане президентска република се крие опит, държавата ни да се превърне в лено манипулируема и управляема, с назначаването на "избран" президент с подобие на "демократичните" референдуми проведени в Крим, Донец и Луганск. Ето днес Радев е продукт на рукото задкулисие, и ако България беше президенстска република, то членството ни в ЕС и НАТО щеше лесно да бъде поставено под въпрос. Тази поредна руска мръсотия, този пъклен руски план, не бива да бъде допуснат.
  • 2
    1
    Колев
    Докато този беше на високия пост като конституционен съдия,назначи жена си в институция,където попадна на закона за конфликт на интереси.Продължи със своите интереси,като назначи синът си за депутат,не къде да е,а при Борисов,най-сигурното място.Илюзия било,България да стане президентска Република.Подобна илюзия може да вирее само в главата на този,който използва държавата за роднинските си ползи.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари

  • Русенец
    Преди две-три седмици по улица Чипровци, близо до училището , падна високо изсъхнало дърво през деня и , слава Богу, не...
  • Мухахахахаха
    Майка ти да еба курва комунистическа ебана в гъза насран да еба в устата да еба - ще ядеш лайна бе,курво вмирисана...
  • ...
    Кръвожадните еврюги вилнеят, колят и бесят ! Никой не казва и копче. Но укронацистите са представяни за жертви, въпреки че са...
  • Фъй дъ РФ
    Ебаният в гъза комунистически хуйолап вече и от името си се отрича,сигурно ще се казва вече минетчо хахаха
  • Учуден
    Не съм учуден,че ебаната в гъза и устата комунистическа курва пак се прави на мъж,явно кремълските цигани са му се изредили...