Адвокат: "Домовата книга" трябва задължително да се премахне

0
Хаосът в България се задълбочава след конституционните промени
Хаосът в България се задълбочава след конституционните промени Снимка: Bulgaria On Air

Хаосът в България се задълбочава след конституционните промени

Конституционните промени, които бяха въведени в последните месеци, предизвикаха сериозни дебати и разделение както в обществото, така и сред правните експерти. Адвокат Велислав Величков изрази сериозни съмнения относно нововъведенията в конституцията, особено в частта, свързана с назначаването на служебно правителство. В предаването "Денят ON AIR" той подчерта, че промените не само не са решили съществуващите проблеми, но дори са задълбочили хаоса в държавата.

Един от най-ярките примери за тези противоречия е гласуването на Конституционния съд, което завърши с равенство – 6 на 6 гласа. Това, според Величков, е показателно за дълбоките разделения по въпроса и липсата на ясно решение. Според него, когато Конституционният съд не успее да вземе решение, това само по себе си представлява сериозен сигнал за необходимостта от по-задълбочена дискусия и анализ на промените.

Конституционните промени и последствията за политическата стабилност

Според Величков, хаосът в държавата, който вече съществуваше, е бил допълнително усложнен от тези конституционни изменения. Той отбеляза, че конституционните промени, свързани със съставянето на служебно правителство и насрочването на извънредни парламентарни избори, са допринесли за създаването на още по-голяма несигурност. Тази ситуация, според него, вероятно ще доведе до необходимостта от нов кръг конституционни промени, което може да усложни процеса още повече.

Величков подчертава важността на парламента като постоянно действащ орган, дори когато се стигне до предсрочни избори. Според него, парламентът трябва да функционира до момента на учредяване на ново Народно събрание. В този контекст той отбелязва, че България е парламентарна република и че не бива в нито един момент да бъде управлявана под еднолична власт. Това е принцип, който, според него, е в основата на стабилността на държавата.

Проблемът с „домовата книга“ и заплахата за парламентарната република

Един от най-спорните аспекти на новите конституционни промени е свързан с така наречената „домова книга“, чрез която президентът избира кандидат за служебен премиер. Величков твърди, че този механизъм води до смесване на властите и представлява заплаха за основите на парламентарната република.

Той подчертава, че парламентът трябва да остане действащ и да упражнява парламентарен контрол, но „домовата книга“ е грешка, която трябва да бъде коригирана. Според него, този механизъм създава условия за концентрация на властта в ръцете на президента, което противоречи на основните принципи на парламентаризма.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    [email protected]
    Този на снимката е американски представител и лудо е влюбен в христо ифаноф. Многократно се срещаше с христо ифаноф - майката на сегашните промени в конституцията. Нищо, че агент ристю е с отнети юридически права от много години и никога не е стъпвал в съдебна зала, той щедро от десетки години получава долари от американски фондации, а феличкоф постоянно е в обкръжението на агент ристю! Двамата са типичните американски представители, които работят за сащ срещу България! Как сега феличкоф публично да признае, че любимецът му - агент ристю е осакатил България и че е вкарал България в този абсолютен бардак?! Как да го признае, затова само казва половинчатата истина. Никой журналист не смее публично да посочи виновника за конституционните промени - американският агент ристю! При цветанка рисофа, която много често го канеше, агент ристю имаше фикс идея и само като латерна плямпаше "съдебна реформа"... И я направи, като забатачи България! Агент ристю извърши държавна измяна заради промените в Конституцията, които той инициализира по желание на сащ! Трябва да му бъде отнето българското гражданство, а имуществото му да се конфискува в полза на народа на България! Заради американския агент ристю - в момента депутати и министри в България може да бъдат и американски граждани!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари