Румен Йончев: ЦИК трябва да въведе ясни правила при кореспонденцията

0
Румен Йончев: ЦИК трябва да въведе ясни правила при кореспонденцията
Румен Йончев: ЦИК трябва да въведе ясни правила при кореспонденцията Видео: NOVA

Политикът изразява притеснение за нарушаване на дългогодишните практики при изборната регистрация

Председателят на "Земеделски народен съюз" Румен Йончев изрази недоволство от Централната избирателна комисия (ЦИК), като подчерта, че те не са получили официално уведомление, което да ги задължава да докажат, че ДПС не е част от коалицията "Демокрация за права и свободи". Според Йончев, те не са получили писмо по този въпрос, а само имейл, и изрази очакванията си ЦИК да започне да спазва процедурите, като поставя входящ и изходящ номер, дата и час на всяка кореспонденция.

В нашата коалиция има коалиционен съвет, който е отговорен за тези въпроси“, отбеляза Йончев в интервю за "Офанзива с Любо Огнянов" по NOVA NEWS. Той допълни, че ще сезират всички компетентни институции, свързани с казуса, тъй като според него в една демократична държава не е допустимо органът, отговарящ за администрирането на изборите, да дава указания, вместо да предоставя ясна и официална документация.

Йончев подчерта, че няма намерение да представят какъвто и да е документ, доказващ, че ДПС е законно регистрирана политическа партия и че тя не участва в коалицията им. Според него подобни искания са неправомерни.

Освен това политикът изрази разочарование от промяната на практиката, наложена от ЦИК, при регистрацията на партии за участие в изборите. В продължение на десетилетия важала принципът „първият по време – първи по право“, но този път ЦИК е отстъпила от него. Йончев смята, че това е сериозен проблем и може да доведе до опорочаване на изборния процес още в самото му начало.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    МАРИЯН ДИМИТРОВ
    СЛАДУР!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари