Румен Гайтански се е предал доброволно

0
Бизнесменът е задържан за срок до 72 часа
Бизнесменът е задържан за срок до 72 часа Снимка: БНТ / Архив

Бизнесменът е задържан за срок до 72 часа

Румен Гайтански, известен с прякора Вълка, се предаде доброволно на властите и беше задържан за срок до 72 часа с постановление на прокуратурата. Това стана ясно от съобщение на Прокуратурата, което информира, че той се е явил в присъствието на адвокат. Повече информация за случая не се предоставя, като се очаква предстоящата мярка за неотклонение.

Разследването срещу Гайтански е свързано с отпуснат кредит от 150 милиона лева от Българската банка за развитие (ББР) на фирмата „Роудуей кънстракшън“. Освен него, обвиняеми по делото са и бившият изпълнителен директор на ББР Стоян Мавродиев, както и представителят на фирмата Иван Георгиев, на когото е наложена парична гаранция в размер на 50 хиляди лева, предава БТА.

Разследването започва през октомври 2022 година, след постъпил сигнал за отпуснатия кредит през 2019 година от ББР. Случаят се разглежда като престъпление по служба, и първоначално е възложен на Главната дирекция „Борба с организираната престъпност“. Впоследствие, след поредица от преразглеждания и законодателни промени, случаят преминава към Комисията за противодействие на корупцията.

Прокуратурата прекратява делото през май 2023 година поради липса на достатъчно доказателства за престъпление по служба. Върховната касационна прокуратура обаче намира пропуски в разследването и връща случая за доразследване през януари 2024 година. Разследващите изискват допълнителни документи и разпити на свидетели, като резултатите от тези действия предстоят да се видят.

Румен Гайтански е известен в обществото с редица бизнес интереси, включително концесии за сметопочистване в различни градове в България, както и с участието си в къпалнята „Мария Луиза“. Конфликтите около собствеността и управлението на този обект също привличат общественото внимание.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    5
    daskal
    До 4 - Ще му конфискуват дядовия! Той затова се е предал. Всичко е ясно! 90 процента да върне от гепеното през тези дълги години, пак ще му остане повече от нужното. А пазарът на бугатитата, майбасите и яхтите е особен.
  • 5
    4
    Еха
    Браво на момчето!!!! Сам се предал!!!! Хайде сега конфиксувайте,де що има!!!
  • 8
    3
    И как
    Как се дава такъв кредит без да са информирани хора от правителството,близки до премиер? Тези на кой що дрънкат? Много честни станахме,кипим от чест.Как подписва някой без да уведоми министър на финасите,макар и негласно.Как разрешава негласно министър без да пита премиера или поне вицето?
  • 9
    2
    До 1
    Е как - с парите си (но) покрива Ахметя, а това пречи на Шиши. Ши е строг, но справедлив - не харесва Коледа посред лято.
  • 16
    1
    LOL
    Гайтански за какво е привлечен като обвиняем? Реално виновните не са получателите, а хората които са предоставили необезпечен кредит за 150 милиона и тези които са ги назначили на тоя пост за да раздават народни пари. Та Мавродиев носи пряката вина, а непряката носи Бойко Борисов и ГЕРБ, тъй като Мавродиев е член на ГЕРБ и е назначен от тях по време на самостоятелното правителство на ГЕРБ. Значи Бойко си сложил подставено лице (като навсякъде) в ББР да раздава милиарди народна пара, но виновен е Гайтански :D Абе МЕДИИТЕ ПАК ЛИ СПЯТ? КЪДЕ СА НЕУДОБНИТЕ ВЪПРОСИ И ИЗВАЖДАНЕ НА ФАКТИТЕ?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари