Румъния се подготвя за рекордни нива на река Дунав

0
Издигат временни диги успоредно на съществуващата защитна линия
Издигат временни диги успоредно на съществуващата защитна линия Снимка: Apele Române / Facebook

Издигат временни диги успоредно на съществуващата защитна линия

Извънредни мерки срещу наводнения по поречието на река Дунав в Румъния.

В окръг Кълъраш, Румъния, се предприемат спешни действия за предотвратяване на потенциални наводнения по поречието на река Дунав. Водните власти изграждат временни диги в районите Чокънещ и Байтал, разположени на ръкава Борча.

Системата за управление на водите в Кълъраш, част от Apele Romane Buzau-Ialomita, ръководи операцията по изграждане на допълнителни защитни съоръжения. Временните диги се състоят от геоконтейнерни чували, поставени успоредно на съществуващата отбранителна линия.

В района на Байтал, на десния бряг на Дунав, се планира монтирането на над 400 чувала по протежение на 350 метра. Междувременно в района на Чокънещ-Кълъраш вече са поставени 180 чувала на дължина от 150 метра.

Целта на тези мерки е да се повиши нивото на защита до прогнозния дебит от 9500 кубични метра в секунда. При допълнително увеличаване на водните потоци вследствие на очакваните валежи, е предвидено надграждане на защитната линия с още един ред чували.

Според данни на хидроложките служби, към днешна дата дебитът на река Дунав при навлизането ѝ в Румъния е 7300 кубични метра в секунда. Очаква се през следващите дни (1-2 октомври) той да достигне 8000 кубични метра в секунда.

Националният институт по хидрология и управление на водите (INHGA) е издал актуализирано хидроложко предупреждение. Според прогнозите, в определени участъци надолу по течението от Турну Мъгуреле, дебитът на Дунав може да достигне 9200-9500 кубични метра в секунда.

Местните власти и специализираните екипи продължават да наблюдават внимателно ситуацията и са в готовност за допълнителни действия при необходимост.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари