Румъния отново пуска въглищна централа въпреки зелените амбиции

1
Проектът в ТЕЦ "Ровинари" противоречи на плановете за отказ от въглища до 2026 година
Проектът в ТЕЦ "Ровинари" противоречи на плановете за отказ от въглища до 2026 година Снимка: Romania insider

Проектът в ТЕЦ "Ровинари" противоречи на плановете за отказ от въглища до 2026 година

Румъния се подготвя да включи в експлоатация обновена въглищна електроцентрала, което поставя под въпрос заявените ѝ намерения за постепенно отказване от този тип гориво. Проектът, погълнал над 100 милиона евро и отнел близо десетилетие, предизвиква дискусии относно баланса между енергийна сигурност и екологични ангажименти в региона.

Новата мощност на фона на зелените обещания

Група 5 на топлоелектрическа централа "Ровинари", част от Енергийния комплекс "Олтения", е на финалната права да бъде интегрирана в националната енергийна система на Румъния. С капацитет от 330 мегавата, централата ще добави значителна мощност към енергийната мрежа на страната, разчитайки на въглища като основно гориво.

Себастиан Бурдужа, министър на енергетиката на Румъния, коментира ситуацията: "Енергията следва да е безопасна, достъпна и конкурентна, а не на последно място и екологична." Това изявление подчертава сложността на енергийната политика, балансираща между различни приоритети.

Екологични предизвикателства и европейски ангажименти

Въпреки уверенията, че проектът отговаря на "най-строгите европейски екологични изисквания", решението за въвеждане в експлоатация на въглищна централа повдига въпроси относно съвместимостта му с европейските цели за декарбонизация. По-рано Румъния беше обявила намерения за пълно отказване от въглищата в енергийния си микс до 2026 година, както и планове за удвояване на междусистемния си капацитет със съседните държави до 7 гигавата.

Регионално сътрудничество в енергийния сектор

На фона на енергийните предизвикателства в региона, България, Гърция и Румъния наскоро обявиха намерението си да разработят съвместна стратегия за справяне с високите цени на електроенергията. Това сътрудничество подчертава необходимостта от координиран подход към енергийните въпроси в Югоизточна Европа.

Перспективи и въпроси за бъдещето

Решението на Румъния да въведе в експлоатация модернизирана въглищна централа илюстрира сложността на енергийния преход в Източна Европа. Докато страните се стремят към по-чисти енергийни източници, те същевременно трябва да осигурят енергийна сигурност и достъпни цени за своите граждани.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    5
    Адолф Зеленски
    Да,истина е,търся спешно смели евроГейци за фронта,че много бой отнасям напоследък,тая муха на 3 къде да и връча повиквателната ???
  • -1
    4
    Мухахахахаха
    До 3 - харесват ти евроГейските ценности ? В такъв случай Адолф Зеленски осигурява транспорт до Покровск,който тъкмо започва да се предава,там ще имаш възможност да браниш бандеронацисткия режим. Не знам защо се мъчиш тук,България не подкрепя киевското фаше така че мястото ти не е тук,а на фронта или при негрите във Франция например
  • 2
    3
    Мухахахахаха
    До 2 Не ти харесват либералните ценности - Путин дава визи, ако предпочиташ руските. Защо натискаш опиканите си парцали в НАТО-вска държава, а хвалиш клоаката на плешивия и страхлив диктатор?!
  • -1
    2
    фена на Путин
    Важното е че ние спираме, строго зелени сме, и се радваме на педерастите, които спряха нашите.
  • 2
    1
    Мухахахахаха
    Нещо румънците не могат да оценят "зелената сделка" особено на фона на отварянето на няколко въглищни централи в Германия мухахаха
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари