Розопроизводители: Необходима е спешна държавна намеса

1
Климатичните промени и липсата на подкрепа застрашават бранша
Климатичните промени и липсата на подкрепа застрашават бранша

Климатичните промени и липсата на подкрепа застрашават бранша

Въпреки оптимистичните статистики, розопроизводителите в България са изправени пред сериозни предизвикателства. Официалните данни сочат ръст в производството на розово масло с 1000 тона, а цената за килограм достига рекордните 16 хиляди долара. Реалността обаче е доста по-различна според експертите в бранша.

Статистически несъответствия

Владимир Стоянов, член на Сдружение "Българска розова долина" и опитен розопроизводител, поставя под съмнение достоверността на тези данни. Той обяснява: "Първото шестмесечие са отчели едно масло, което е произведено миналата година. То е продадено тази година, но не е произведено сега." Стоянов подчертава, че няма наблюдения за двоен ръст на розите в България, а напротив - насажденията намаляват.

Предизвикателства през сезона

Кампанията за 2024 година се оказва особено трудна за производителите. Стоянов споделя: "Рекордно рано започна, след това имаше един период от 15 дни, в които много валеше дъжд и всъщност в килограмите имаше голяма доза вода. Едни 30 процента вода сме преработили, с което няма как да е добра годината."

Ценови колебания

Относно цената на розовото масло, Стоянов отбелязва значителни вариации: "Със сигурност може да има сделки на цена от 15-16 хиляди, но те не могат да бъдат по никакъв начин общ знаменател за бранша. Тенденцията на пазарите е цената да пада, не да се увеличава."

Мрачни перспективи без държавна намеса

Бъдещето на розопроизводството в България изглежда несигурно без адекватна подкрепа от страна на държавата. Стоянов предупреждава: "За съжаление, тенденцията е да се смалява розопроизводството. Неминуемо ще има затворени фабрики, няма как да не се случи това нещо, ако не бъдат взети някакви конкретни мерки."

Призив за държавна подкрепа

Розопроизводителят настоява за по-активно участие на държавата в регулирането и подкрепата на бранша: "Държавата като гарант да каже да тази година българските компании произведоха 2 тона българско масло и то е с необходимите качества, които очаква клиента. Истината е, че за чужденците сме доста хаотични и леко страшно даже, притеснени са да търгуват в България."

В заключение, Стоянов подчертава необходимостта от конструктивен диалог между институциите и бранша за преодоляване на текущите предизвикателства и осигуряване на устойчиво бъдеще за българското розопроизводство.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    abe
    поне не искат помощ срещу производството на рози в Украйна.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари