Роберт Холцман: България скоро ще се присъедини към еврозоната

0
Австрийски банкер №1 вижда България в еврозоната в близко бъдеще
Австрийски банкер №1 вижда България в еврозоната в близко бъдеще Снимка: БТА / Архив

Австрийски банкер №1 вижда България в еврозоната в близко бъдеще

В седмицата, когато Виена отново охлади надеждите на България за скорошно присъединяване към Шенген по суша, управителят на Австрийската национална банка Роберт Холцман изрази оптимизъм относно присъединяването на страната към еврозоната. В ексклузивно интервю за предаването "Събота 150", Холцман сподели своите възгледи за икономическата ситуация в Европа и перспективите пред България.

Очаквания за присъединяването на България към еврозоната

Холцман изрази увереност, че България ще се присъедини към еврозоната в близко бъдеще. Той подчерта: "Много се надяваме България да влезе възможно най-скоро в еврозоната. Съвсем малко не ви достигна, за да спазите критерия за ценовата стабилност. Надяваме се, че цялата необходима подготовка на централната банка и на търговските банки вече е направена и съвсем скоро ще влезе в употреба."

Австрийският банкер изтъкна важността на това членство, посочвайки, че то ще осигури на България място в Управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ). Той изрази и лично удовлетворение от перспективата управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев да стане част от този съвет.

Икономическата ситуация в Европа

Относно общата икономическа картина в Европа, Холцман беше предпазливо оптимистичен: "Икономическата ситуация не е брилянтна, но не е и катастрофална." Той подчерта, че еврозоната, както и други икономики, все още са в процес на овладяване на инфлацията.

Предизвикателства пред австрийската икономика

Холцман очерта няколко ключови предизвикателства пред австрийската икономика:

  1. Високите енергийни цени, които остават 2-3 пъти по-високи в сравнение с 2019 година.
  2. Промяна в условията на търговия, влияеща върху националния доход.
  3. Структурни проблеми в традиционните индустрии, особено тези, свързани с германската автомобилна индустрия.
  4. Влиянието на изкуствения интелект върху икономиката.
  5. Географската близост до зони на конфликт, влияеща върху миграционния натиск.

Паричната политика на ЕЦБ

Въпреки че Холцман не можеше да коментира конкретни бъдещи решения на ЕЦБ поради "тихия" период преди заседанието, той подчерта, че ценовата стабилност остава главен приоритет при вземането на решения за паричната политика.

Геополитически фактори

Относно влиянието на геополитическите фактори върху паричната политика, Холцман заяви: "Към момента геополитиката не е обвързващ фактор за политиката на Европейската централна банка. Това, разбира се, може да се промени във всеки един момент."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари