Стив Ханке: Влизането на България в еврозоната би било пълна катастрофа!

3
Българският лев е "клонинг" на еврото
Българският лев е "клонинг" на еврото

Българският лев е "клонинг" на еврото

България - между валутния борд и еврозоната: Експертен анализ на професор Стив Ханке.

Професор Стив Ханке, известен икономист и "баща" на българския валутен борд, сподели своите възгледи относно икономическото състояние на България и потенциалното ѝ присъединяване към еврозоната в интервю за "Нова телевизия". Ханке, удостоен с осем почетни докторски степени, три от които в България, е бил икономически съветник на президента Петър Стоянов и старши икономист при президента на Съединените американски щати Роналд Рейгън.

В своя "Индекс на мизерията", който оценява икономическото благосъстояние на 157 държави, Ханке поставя България на 117-то място за миналата година. Индексът взема предвид фактори като безработица, инфлация и лихвени проценти по банковите заеми. Въпреки това, професорът прогнозира подобрение в позицията на страната за текущата година, основно поради рязкото спадане на инфлацията.

По отношение на присъединяването на България към еврозоната, Ханке изразява категорично несъгласие, определяйки подобна стъпка като "пълна катастрофа". Той подчертава съществуващото разделение между политическия елит, който подкрепя влизането в еврозоната, и общественото мнение, което предпочита запазването на лева и валутния борд.

"Общественото мнение иска да запазим лева и валутния борд, защото той работи, би било глупаво да го промените", заявява професор Ханке.

Експертът изтъква недоверието към политиците и дълбокия цинизъм в обществото като фактори, влияещи върху ниската избирателна активност. Според него, само около 30 процента от имащите право на глас се очаква да участват в следващите избори.

Ханке аргументира позицията си, че няма реална полза от приемането на еврото, тъй като чрез системата на валутния борд, който той е помогнал да бъде създаден през 1997 година, българският лев на практика е "клонинг" на еврото.

"Защо формално да сте в капана на еврозоната и да се откажете от формалностите, които имате? Левът е същото като еврото", подчертава професорът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    5
    Запознат
    До 4 Абсолютна глупост си написал. Лева е пришит за Еврото и релно валутата в България е Евро, но вместо банкноти и монети Евро, използваме "купони" наречени левове. А Ханке е "прав", защото най присърце му е доминацията на Долара. Логично е да се изказва против разширяване на Еврозоната.
  • -2
    4
    18
    Много е прав. В момента Лева в вързан за еврото по същия начин както към Марката. Курса е 1.95583 и не се променя независимо какво се случва. За разлика от другите валути които спрямо Еврото и Долара са нагоре надолу. Пример със сриването на турската лира. Дори и тук има драма, защото долара, еврото и йуана си съперничат и там също има движение нагоре надолу. Излиза, че ние сме най - добре. Да ама на някой това не му харесва и натиска нашите дупедавци да махаме Левчето и то при изричното несъгласите на хората. За сравнение, Румънците отложиха ОБСЪЖДАНЕТО по темата за 2029та година. А влязохме заедно в ЕС.
  • 0
    3
    Запознат
    "всъщност валутния борд го направи Доплер с хора от Виденовото правителство, български екипи и такива на Международния валутен фонд.” Това разкри пред Нова телевизия банкерът Левон Хампарцумян.
  • 1
    2
    Българин
    Този човек НЕ Е "баща" на българския валутен борд!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Докога ще тиражирате трази ЛЪЖА?????????????????????????????
  • 0
    1
    Стив Ханке
    Нека лъжите на €врогей-агитаторите да започнат сега! Ма колко било хубаво в €врозоната, ма как €uro-то било най-стабилната валута, как референдум не ни трябва, и прочие, и прочие!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари