РИОСВ - Русе предприе извънредни мерки след пожара в склада на „Приста комерс“ ООД

3
От момента на инцидента до днес са постъпили около 30 оплаквания от граждани за тежка миризма на пушек и изгоряло
От момента на инцидента до днес са постъпили около 30 оплаквания от граждани за тежка миризма на пушек и изгоряло Снимка: РИОСВ - Русе

От момента на инцидента до днес са постъпили около 30 оплаквания от граждани за тежка миризма на пушек и изгоряло

РИОСВ - Русе предприе извънредни мерки след пожара в склада за съхранение на слънчогледова фракция на „Приста комерс“ ООД. Пожарът, който избухна на 22 юни 2024 г. и беше потушен от органите за Пожарна безопасност и защита на населението, но последиците от инцидента продължават да се усещат.

Предписания за ограничаване на горивните процеси

Днес, при извънредна проверка в района на бившия хлебозавод в Русе, РИОСВ - Русе даде предписания на управителя на „Приста комерс“ ООД да представи в кратки срокове план-график с конкретни мерки за ограничаване на горивните процеси (тлеене) в опожарения склад. От момента на инцидента до днес са постъпили около 30 оплаквания от граждани за тежка миризма на пушек и изгоряло.

Непрекъснат контрол на качеството на въздуха

РИОСВ - Русе следи непрекъснато данните от измервателните станции за контрол на качеството на атмосферния въздух. Най-близко разположените станции – в двора на ПУ „Петър Берон“ и АИС „Възраждане“, не са отчели отклонения от нормите на следените атмосферни замърсители. По случая е образувано досъдебно производство.

Причини за тлеещите огнища

Високите температури, наличието на естествени слънчогледови фракции и влажността от третирането на огнищата водят до ферментационни процеси, които са причина за локални тлеещи огнища. При извънредната проверка днес, на място беше установено, че служители на дружеството извършват оросяване с вода на тези огнища.

Складът и съхраняваната продукция

Складовото помещение, в което е възникнал пожарът, е наето от „Приста комерс“ ООД от „Зърнени храни България“ АД. Покривът на склада е напълно унищожен, а съхраняваната продукция не е напълно изгоряла, но примесването ѝ със строителни и други отпадъци я прави негодна. По смисъла на специализирания закон, тя представлява отпадък.

Допълнителни предписания

На дружеството са дадени допълнителни предписания за класификация на генерираните в резултат на пожара отпадъци – слънчогледови фракции, строителни отпадъци, абсорбенти и други. Те трябва да бъдат предадени на фирми, притежаващи съответните разрешителни съгласно Закона за управление на отпадъците.

Информиране на компетентните органи

РИОСВ - Русе ще информира органите на реда, Регионалната здравна инспекция и Областна дирекция по безопасност на храните за констатациите от днешната проверка, както и за предприемане на действия по тяхната компетентност.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    3
    Калоян
    С две думи, нищо няма да правят... само ще го оросяват. В тези жеги и тази изсъхнала растителност, ако се прехвърли към жп линията всичко до гара Разпределигелна ще изгори... заедно със всички композирани цистерни
  • 0
    2
    Недоумяващ
    Не е ли редно,производствени предприятия да са извън рамките на населеното място ?
  • -1
    1
    Спонсор
    Ми то в ЗДРАВЕЦ-- СЕВЕР ЖИВЕЯТ СА МО ЧЕНГЕТА ДОНОСНИЦИ и ПОЛУ АКТИВНИ БОРЦИ! Да не са им изгоре ли папките с доносите! Затова ГНОМА не идва на ЕКСКУРЗИЯ!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари

  • Русенец
    Преди две-три седмици по улица Чипровци, близо до училището , падна високо изсъхнало дърво през деня и , слава Богу, не...
  • Мухахахахаха
    Майка ти да еба курва комунистическа ебана в гъза насран да еба в устата да еба - ще ядеш лайна бе,курво вмирисана...
  • ...
    Кръвожадните еврюги вилнеят, колят и бесят ! Никой не казва и копче. Но укронацистите са представяни за жертви, въпреки че са...
  • Фъй дъ РФ
    Ебаният в гъза комунистически хуйолап вече и от името си се отрича,сигурно ще се казва вече минетчо хахаха
  • Учуден
    Не съм учуден,че ебаната в гъза и устата комунистическа курва пак се прави на мъж,явно кремълските цигани са му се изредили...