Ричард Алибегов: Защо не направят една кутия цигари 20 лева вместо забраната за пушене в заведенията?

1
Няма смисъл от вдигане на данъка на ресторантьорите и хотелиерите от 9% на 20%
Няма смисъл от вдигане на данъка на ресторантьорите и хотелиерите от 9% на 20%

Няма смисъл от вдигане на данъка на ресторантьорите и хотелиерите от 9% на 20%

Председателят на Асоциацията на заведенията в България, Ричард Алибегов, изрази категорично несъгласие с предложението за увеличаване на данък добавена стойност (ДДС) за ресторантьорския и хотелиерския бизнес от 9% на 20%. В интервю за предаването "Денят на живо" по NOVA NEWS, той изложи аргументи срещу това повишение, подчертавайки липсата на реална нужда от такава мярка.

Финансови аргументи срещу увеличението на ДДС

Алибегов заяви: "Няма смисъл от вдигане на ставката на ресторантьорите и хотелиерите от 9% на 20%. Дупка в бюджета от сектора няма." Той подчерта, че секторът в момента допринася значително повече към държавната хазна в сравнение с периода преди въвеждането на намалената ставка.

Компенсиране на разликата

Според председателя на асоциацията, разликата от 300 милиона лева се компенсира чрез няколко механизма:

  • Увеличени приходи от корпоративен данък
  • По-високи осигурителни вноски
  • Намаляване на случаите на неиздаване на касови бележки

Европейски контекст

Алибегов посочи, че диференцираната ставка в туристическия сектор е обичайна практика в Европа от 2008 година насам. Това показва, че подобна мярка е в съответствие с европейските тенденции в отрасъла.

Позиция относно облагането на бакшиши

По въпроса за бакшишите, Ричард Алибегов изрази мнение, че те не трябва да бъдат обект на данъчно облагане. Това становище отразява желанието на сектора да запази тази форма на допълнително възнаграждение за персонала без намеса от страна на данъчните органи.

Коментар по идеята за забрана на тютюнопушенето

Алибегов се изказа и по темата за евентуална забрана на тютюнопушенето в заведенията. Той изрази съмнение относно ефективността на подобна мярка за намаляване броя на пушачите. Вместо това, председателят на асоциацията предложи алтернативен подход, поставяйки въпроса: "Защо не се увеличи цената на цигарите? Защо не направят една кутия цигари 20 лева?"

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    2
    Глист Алибеков
    Значи на мен, конто не ходи по мазни "заведения" и клоаки трябва да му вдигнат цигарите на 20 лв, за да могат друсаните клиенти на Ричард АлиАсанов да си пафкат в сладкарницата, докато детето ми яде торта.
  • 3
    1
    Росен иванов
    Знаем какво е алчност,но този човек с мускулите и опашката няма равен.Хората изнемогват,а той печели на чужд гръб.Няма срама,камо ли съвест
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Тате, тате, какво е ГМО?
- Мм, как да ти го обясня... МЕЧО ПЛЪХ, примерно...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари