Реставрират пешеходния парапет и стълбовете за осветление на Дунав мост

0
Над 400 метра от съоръжението вече са в процес на реновация
Над 400 метра от съоръжението вече са в процес на реновация Снимка: АПИ

Над 400 метра от съоръжението вече са в процес на реновация

Мащабният ремонт на Дунав мост при Русе продължава с пълна сила, като особено внимание се отделя на реставрацията на елементите с художествена стойност. Пешеходният парапет и стълбовете за осветление преминават през внимателен процес на възстановяване, за да се запази автентичният облик на това емблематично съоръжение.

Според последните данни, предоставени от Агенция "Пътна инфраструктура", до момента е демонтирана ограда с дължина 413 метра от общо 2120 метра. Тази част от парапета в момента преминава през процес на реставрация, целящ да възвърне първоначалния ѝ вид и да осигури безопасността на пешеходците за десетилетия напред.

Освен парапета, 12 стълба за осветление също са били внимателно демонтирани. Те в момента преминават през прецизен процес на възстановяване, като се отстраняват щетите от времето и атмосферните влияния. Паралелно с това се произвеждат и нови елементи, които ще допълнят и подсилят съществуващата конструкция.

Ремонтните дейности обхващат участък с дължина над 400 метра в платното в посока България. Въпреки мащаба на работите, движението по моста не е прекъснато. Строително-монтажните дейности се изпълняват по предварително утвърден график, като се полагат усилия за минимизиране на неудобствата за пътуващите.

В периода от 2 до 8 октомври са демонтирани 25 пътни панела, с което общият брой на премахнатите панели от началото на ремонта на 10 юли достига 150. Същевременно са монтирани 23 нови панела, като общият брой на подменените вече е 133. Производството на нови стоманобетонни пътни панели продължава с бързи темпове, като до момента са изработени 175 броя.

Значителен напредък е постигнат и в естакадния участък на моста, където старата колекторна система е напълно демонтирана. Подготвени са отвори за монтаж на нови мостови отводнители в участък с дължина 240 метра, като вече е стартирало и тяхното поставяне.

Особено внимание се отделя на антикорозионната защита на стоманените елементи. Предвижда се нанасяне на трипластова защита, която вече е приложена в участък с дължина 206 метра. Допълнително е извършено пясъкоструене на стоманената пътна конструкция в отсечка от 34,4 метра.

Работният процес е организиран така, че да се осигури непрекъснато движение по моста. Строителните дейности се извършват ежедневно в продължение на 10-12 часа, през светлата част на денонощието. Трафикът се пренасочва поетапно двупосочно в платното, в което не се извършват ремонтни дейности, осигурявайки постоянна връзка между двата бряга на река Дунав.

За удобство на пътуващите, Агенция "Пътна инфраструктура" е създала специална секция "Информация за ремонта на Дунав мост" на своята официална интернет страница. Там може да бъде намерена актуална информация за хода на ремонтните дейности. Екипът на Агенцията е на разположение за допълнителни въпроси и уточнения, гарантирайки прозрачност и точност в информирането на обществеността.

Ремонтът на Дунав мост при Русе е не само техническо предизвикателство, но и важна стъпка в запазването на културното и историческо наследство на региона. С внимателната реставрация на художествените елементи и модернизацията на техническата инфраструктура, мостът ще продължи да бъде символ на връзката между България и Румъния, осигурявайки безопасно и комфортно преминаване за идните поколения.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    2
    Питам
    Тревненската школа ли го реставрира?,Златоградската,Габровската или Търновската? Да не са от задругата на майсторите в Русе или местния еснаф? Викайте и чипровски килимари и торлаци от Врачанско и Михайловградско /Монтанско/.
  • 1
    1
    Замислен ПРОФЕСОР
    РЕСТАВРИРАТ или ВЪЗСТАНОВЯВАТ,РЕМОНТИРАТ?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари