Реставрацията на Доходното здание: Жълтеникав оттенък на камъка провокира съмнения

1
Изпълнителят на проекта: Готов съм да приема всякакви критики
Изпълнителят на проекта: Готов съм да приема всякакви критики

Изпълнителят на проекта: Готов съм да приема всякакви критики

Възникнали проблеми по фасадата на Доходното здание в Русе провокираха обществено недоволство.

Реставратори алармираха русенската общественост за възникнали проблеми по фасадата на емблематичната сграда на Доходното здание. Оказа се, че в зоната, където е издигнато скелето за ремонтно-възстановителни дейности, камъкът е придобил жълтеникав оттенък. Това предизвика подозрения сред специалистите, че е възможно да е извършено боядисване с неясни смески и бои.

Фирмата подизпълнител, която отговаря за реставрацията, обясни, че няма нищо притеснително в техните действия. Николай Иванов, изпълнител на проекта, заяви, че 45% от сградата е покрита с мазилка, която преди време е била майсторски нанесена и е запазила своята цялост през годините. По думите му тази мазилка представлява финишна варова шпакловка, върху която е бил нанесен органичен пигмент. Това е придавало на мазилката вид, подобен на цвета на камъка.

Иванов разясни, че реставрацията през 90-те години е била изпълнена с циментова тераколена сива мазилка, което е довело до привикването на хората с този сив цвят. Той отбеляза, че на места, като в района на ресторант „Хепи“, е запазен оригиналният вид на сградата, който не е сив.

Процесът на тониране на мазилката също не е мигновен. След нанасянето на пигмента се изчаква, някои части потъмняват, след което те се шлайфат. „За камъка няма проблем, той е почистен и си е в оригиналния цвят“, коментира Николай Иванов, предаде Русе Медиа.

При реставрацията от първия етап е било необходимо да се възстановят всички ръбове, липсващи части и орнаменти. Според проекта на архитекта Ангелов, цялата тераколена мазилка трябва да бъде премахната, тъй като тя отделя соли и влияе неблагоприятно на камъка. Русенският камък, използван за сградата, се оказва труден материал за възстановяване и изисква консервиращо покритие за защита. „Камъкът в горните части е много крехък и само при докосване се появяват пукнатини, което усложнява допълнително реставрацията“, отбелязва Иванов.

Допълнително, по време на ремонта са били открити нови проблеми, които не са били включени в първоначалния проект, изготвен преди девет години. Например, се наложило почистване на натрупани мъхове по фасадата. Този процес включва механично и пароструйно почистване, последвано от ретуш. „Имаме пропуски, защото само в тази част на сградата са открити 125 елемента, които не бяха предвидени в проекта“, споделя Иванов.

Въпреки трудностите, изпълнителят отбеляза, че работата с Общината върви гладко. Представители на местната администрация редовно посещават обекта и следят изпълнението на проекта. Въпреки това, срокът за завършване на реставрацията, който е определен на 10 месеца, най-вероятно ще бъде удължен поради откритите допълнителни проблеми.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    7
    Мухахахахаха
    До 6 Сия, хайде да не се изказваш по теми от които и хал хабер си нямаш, какво ще кажеш ?! Доходното здание не е направно с "русенски камък", а с камък внос от Виена, транспортиран с корави по Дунав, но как да знае селската ти глава, погодбни факти. Ти си "чукча не читател, а чукча писател"
  • 4
    6
    Анастасия
    Като вземе някой да ме въвежда в сложността на професионалното си изпълнение и невъзможността по обективни причини да получи приличен резултат, ми стана ясно, че това ще бъде поредната гавра с архитектурното наследство на Русе...Русенският камък му бил виновен, че е крехък, ами с френски ли е било строено Доходното, че издържа до некадърния ти ремонт?! Що се хващаш с една работа, като не можеш?!
  • 5
    5
    пълен ташак
    И Доходното осраха тези недоносчета на Пенчо Милков.
  • 4
    4
    Голем ЦИРК
    Остави какво са осрали, ама погледни и как си менкат съпругите, вилите на село, колите и др. Абе латино-американски сериал.
  • 14
    3
    daskal
    Всичко осрахте в града - кея, площада, улиците, тротоарите... Що да не е.ете мамата и на Доходното.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари