Рекордно поскъпване на карфиола в сезона на туршиите

0
Цената на зеленчука удари 4,50 лева за килограм
Цената на зеленчука удари 4,50 лева за килограм

Цената на зеленчука удари 4,50 лева за килограм

Традиционните кисели туршии в Северозападна България се оказват по-скъпо удоволствие тази есен. Въпреки повишените цени на зеленчуците, местните жители не се отказват от приготвянето на любимото си зимно лакомство, информира NOVA.

С напредването на есента жителите на Северозападна България вече планират зимните си запаси. Туршиите, които са неизменна част от трапезата в региона особено през студените месеци, когато пътищата между селата и градовете стават труднопроходими, са на фокус. Тази година обаче приготвянето им се оказва по-скъпо начинание поради значителното поскъпване на зеленчуците.

Филка Стоянова от село Лиляче, област Враца, вече е подготвила първите две партиди от любимата на семейството ѝ зимна салата. Най-скъпата съставка в рецептата се оказва карфиолът.

"Намерих го на 4 лева на пазара. Миналата година беше 2.50 лева и купих направо 7 килограма. Успях да направя 44 буркана", споделя Филка.

Търговците обясняват, че трудно биха могли да предложат по-ниски цени, тъй като те зависят основно от производителите, които са преживели тежко стопанско лято.

За първите буркани Филка е похарчила над 30 лева само за карфиол, зеле и моркови. Успяла е да спести по 3 лева на килограм за чушките, които отглежда сама.

От тези продукти са се получили 16 буркана, но в крайната сума от около 40 лева не са включени разходите за целина, горива за приготвянето, както и времето и труда на домакинята. Въпреки че е опитна готвачка, Филка не може да намери подходящ заместител на скъпия карфиол в рецептата.

Независимо от повишените разходи, тя няма намерение да се откаже от приготвянето на необходимите за зимата буркани, макар простата сметка да показва, че цената на туршията излиза доста висока. Причината е, че цялото семейство много обича тази зимнина.

Според търговците, ако изобщо има понижение на цените, то ще бъде незначително. Така излиза, че тази зима един буркан домашно приготвена туршия в мазето ще струва минимум 3-4 лева.

Въпреки предизвикателствата, традицията за приготвяне на домашни туршии в Северозападна България остава жива, макар и с по-висока цена тази година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари