Рекорден ръст на цените на жилищата в Източна Европа

0
Полша и България водят в покачването на цените на имотите в ЕС
Полша и България водят в покачването на цените на имотите в ЕС

Полша и България водят в покачването на цените на имотите в ЕС

Европейският съюз продължава да бъде свидетел на значително покачване на цените на жилищата, като някои страни от Източна Европа отбелязват особено впечатляващ ръст. Според последните данни на Евростат, цитирани от Euronews, пет държави се открояват с най-голямо увеличение на цените през второто тримесечие на 2023 година.

Полша води класацията с впечатляващ ръст от 17,7%, следвана от България с 15,1%, Литва с 10,4%, Хърватия с 10,0% и Унгария с 9,8%. Тези цифри показват значителна динамика на жилищните пазари в тези страни, които са част от бившия Съветски блок.

В същото време, общото увеличение на цените на жилищата в Европейския съюз е 2,9% за същия период. Този по-умерен ръст на ниво ЕС показва, че въпреки общата тенденция на покачване, съществуват значителни различия между отделните страни-членки.

Интересно е да се отбележи, че не всички държави в ЕС следват тази възходяща тенденция. Няколко страни всъщност отбелязват спад в цените на недвижимите имоти в сравнение с предходната година. Люксембург например регистрира най-голям спад от 8,3%, следван от Финландия с 4,8%, Франция с 4,6% и Германия с 2,6%.

Паралелно с цените на жилищата, наемите също бележат ръст в целия Европейски съюз. Средното увеличение на наемите е 3% в сравнение със същия период на предходната година. Това показва, че както купувачите, така и наемателите са изправени пред увеличаващи се разходи за жилище.

Анализът на данните разкрива интересна дългосрочна тенденция в развитието на цените на жилищата и наемите. Докато разходите за наем показват постепенен и стабилен ръст през последното десетилетие, цените за покупка на жилища са се увеличили драстично - с над 50% от 2014 година насам. Това значително разминаване между двете тенденции повдига въпроси за достъпността на жилищата и потенциалните дългосрочни последици за жилищния пазар в ЕС.

Полша се откроява като особено интересен случай в този контекст. Като една от най-бързо развиващите се икономики сред новоприсъединилите се към ЕС страни през 2004 година, Полша преживява тези тенденции по особено интензивен начин.

Марчин Кръглевски, специалист по недвижими имоти във варшавската адвокатска кантора Dudkowiak Kopeć & Putyra, коментира ситуацията пред Euronews: "Цените на жилищата в Полша са се увеличили повече от два пъти от 2013 година". Той добавя, че за същия период заплатите в бизнес сектора на страната също са се удвоили.

Кръглевски посочва няколко ключови фактора, допринасящи за тази тенденция:

  1. Високо търсене: Според експерта, търсенето на нови жилища в Полша е между 1 и 2 милиона единици, което създава значителен натиск върху пазара.
  2. Имиграция: "През последните години се наблюдава значителен приток на чужденци. Понастоящем броят на законно работещите надхвърля 1,1 милиона души", отбелязва Кръглевски.
  3. Увеличени строителни разходи: "Наблюдава се и значително увеличение на разходите за строителство – 90% между 2016 и 2023 година. Това до голяма степен се дължи на повишените разходи за труд и цени на енергията, наличието на строителни материали и прекъсването на веригата за доставки след пандемията и войната в Украйна", пояснява експертът.
  4. Ограничена наличност на земя: Кръглевски посочва намаляващата наличност на земя за жилищни проекти, особено в най-големите райони на Варшава, като важен фактор за повишаването на цените.
  5. Финансови фактори: "Финансирането на строителството на проекти за развитие на недвижими имоти генерира забележими разходи за предприемача", допълва той, подчертавайки още един аспект, влияещ върху крайните цени.

Тези фактори, взети заедно, създават комплексна картина на жилищния пазар не само в Полша, но и в целия Европейски съюз. Докато някои страни преживяват бурен растеж, други се сблъскват със спад или стагнация. Това разнообразие от тенденции подчертава необходимостта от внимателно наблюдение и анализ на жилищните пазари в различните части на ЕС.

Въпреки че общата тенденция е към повишаване на цените, различията между отделните страни показват, че локалните фактори играят значителна роля във формирането на пазарните условия. Това може да включва икономически растеж, демографски промени, политики за жилищно настаняване и други специфични за всяка страна елементи.

Продължаващото покачване на цените на жилищата и наемите повдига важни въпроси за достъпността на жилищата в ЕС, особено за младите хора и семействата с по-ниски доходи. Това може да доведе до преосмисляне на жилищните политики на национално и европейско ниво, с цел осигуряване на адекватно и достъпно жилищно настаняване за всички граждани на ЕС.

Докато някои експерти виждат в тези тенденции признаци на потенциален "балон" на пазара на недвижими имоти, други посочват устойчивия икономически растеж и демографските промени като основни двигатели на повишаването на цените. Независимо от интерпретацията, ясно е, че жилищният пазар в ЕС продължава да бъде динамичен и заслужава внимателно наблюдение в идните години.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари