Рекорд: На планината Фуджи все още няма сняг

0
От 130 години насам на днешната дата винаги е имало снежна покривка на величествения връх
От 130 години насам на днешната дата винаги е имало снежна покривка на величествения връх

От 130 години насам на днешната дата винаги е имало снежна покривка на величествения връх

Японският природен символ - планината Фуджи, преживява исторически момент в своята документирана история. За първи път, откакто се води официална статистика преди 130 години, величественият връх все още не е покрит със сняг, съобщава френската информационна агенция АФП.

Необичайно метеорологично явление

Традиционно снежната покривка на върха се появява около 2 октомври. През 2023 година първите снежинки са регистрирани на 5 октомври. Според синоптика Ютака Кацута от метеорологичната служба в град Кофу, централна Япония, необичайно високите температури през този сезон са причина за липсата на снеговалеж.

"Температурите бяха високи това лято и те продължиха през септември, което не позволи да се появи студен въздух", обяснява Кацута пред АФП, добавяйки че климатичните промени може би са фактор за това закъснение.

Исторически данни и рекорди

От началото на метеорологичните наблюдения през 1894 година най-късната дата за първи снеговалеж е била 26 октомври, регистрирана през 1955 и 2016 година. През 2024 година Япония отбеляза най-горещото си лято в историята, изравнявайки рекорда от 2023 година.

Туристически поток

Величественият връх, издигащ се на 3776 метра над морското равнище, обикновено е снежен през по-голямата част от годината, с изключение на периода от юли до септември. През настоящия сезон се наблюдава значителен спад в броя на посетителите - около 178 000 туристи, в сравнение с 205 000 през предходната година, което представлява намаление от 14 на сто между началото на юли и началото на септември.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

В България да имаш проблем с алкохола означава, да ти свърши пиенето!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари