Френски ски курорт прекратява дейност заради липсата на сняг

0
Местните власти прекратяват финансирането на "Алп дю Гран Сер" заради климатичните промени
Местните власти прекратяват финансирането на "Алп дю Гран Сер" заради климатичните промени

Местните власти прекратяват финансирането на "Алп дю Гран Сер" заради климатичните промени

Популярен зимен курорт във Франция е принуден да затвори врати поради липса на финансиране и намаляващи снеговалежи. Ски станцията "Алп дю Гран Сер" (Alpe du Grand Serre), разположена в югоизточната част на страната, няма да посрещне туристи тази година след решение на местния общински съвет да прекрати финансовата подкрепа за обекта.

Решението идва като част от стратегия за намаляване на зависимостта на региона от зимните спортове в контекста на глобалното затопляне. "Алп дю Гран Сер" е един от няколкото нискоразположени ски курорта в Европа, изправени пред екзистенциална криза през последните години поради все по-топлите и кратки зимни сезони.

Въпреки усилията за адаптиране към променящите се климатични условия, включително план за модернизация на съоръженията и разнообразяване на предлаганите активности, курортът не успява да преодолее финансовите предизвикателства. Проектът "Алп дю Гран Сер 2050" предвиждаше подмяна на ски лифтовете и подобряване на инфраструктурата за летни и зимни спортове, но се оказа недостатъчен за спасяването на обекта.

Мари-Ноел Батистел, член на парламента от региона Изер, изрази своето безпокойство пред местната телевизионна станция "Телегренобъл" (Télégrenoble): "Затварянето на курорта би било наистина катастрофално за региона. Има близо 200 работни места, които зависят от това. Затварянето на станция от такова значение изпраща катастрофален сигнал в национален мащаб."

Въпреки тези опасения, на 7 октомври 2023 година 47 членове на съвета на Матезин (Matheysine), който включва курорта, гласуваха за прекратяване на договора с оператора на ски лифтове SATA Group. Само 12 членове подкрепиха продължаването на дейността.

Коралин Саурат, президент на местния съвет, разкри, че от 2017 година насам са били инвестирани около 2,8 милиона евро в опит да се превърне районът в целогодишна туристическа дестинация. Тя обясни решението за затваряне пред радио "Франс Бльо" (France Bleu): "Отделянето на още две години за този проект е абсолютно безперспективно. Държавата не ни дава конкретна подкрепа за бъдещето на курорта или за преходна операция."

Саурат предупреди още през януари, че курортът е изправен пред финансов дефицит от 7 милиона евро, което допълнително подчертава сериозността на ситуацията.

Затварянето на "Алп дю Гран Сер" поставя въпроси за бъдещето на други подобни курорти в Европа, изправени пред сходни предизвикателства. Това развитие подчертава необходимостта от преосмисляне на туристическите стратегии в планинските региони и адаптирането им към новите климатични реалности.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари