Река Дунав се покачва, но няма опасност за Русенско

0
Предприети са мерки за наблюдение на критичните участъци по поречието на Дунав в Русенска област
Предприети са мерки за наблюдение на критичните участъци по поречието на Дунав в Русенска област Снимка: Областен управител

Предприети са мерки за наблюдение на критичните участъци по поречието на Дунав в Русенска област

Нивото на река Дунав при Русе се очаква да се повиши значително през следващите седмици, но това не крие риск от наводнения за населените места в региона. Тази информация бе потвърдена на среща между областния управител на Русе Драгомир Драганов и инж. Ивелин Занев, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД).

Двамата ръководители извършиха оглед на част от кейовата стена в град Русе, за да оценят текущата ситуация. Към момента нивото на река Дунав при Русе е +16 сантиметра, като за последното денонощие е отбелязано покачване от 24 сантиметра.

Прогнозите сочат, че до средата на следващата седмица нивото на реката може да достигне между 250 и 270 сантиметра. Очакванията са, че до края на месец септември то ще се повиши допълнително, като може да достигне 400-450 сантиметра. Тези стойности обаче остават в рамките на средните води за реката и не представляват заплаха за крайбрежните населени места.

Важно е да се отбележи, че първа степен на готовност за реакция се въвежда едва когато нивото на Дунав при Русе достигне около 680 сантиметра. При ниво над 750 сантиметра се въвежда денонощно дежурство, а реална опасност от преливане има при надхвърляне на 800 сантиметра. На този етап такива нива не се очакват.

Въпреки това, областният управител Драгомир Драганов е разпоредил на кметовете на общини с излаз на река Дунав да извършат предварителни огледи на критичните участъци. Той увери, че ситуацията се следи ежедневно и са предприети всички необходими мерки за ограничаване на риска от наводнения в региона.

Покачването на нивото на река Дунав в българския ѝ участък е свързано с падналите обилни валежи в страните от Средна Европа. Важна роля в регулирането на водните нива играе и хидровъзел "Железни врата", чиито водохранилища имат възможност да задържат част от водните обеми.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    17
    Де да знам
    Вие, нормални ли сте? Каква опасност за града? То реката трябва да се разлее до Букурещ, че да създаде някакви проблеми за Русе.
  • -1
    16
    Аман от прости хейтъри в Русе
    Ивелин Занев е рядко ерудиран мъж, който е чудесен баща на 3 деца. Сам е постигнал всяка стъпка в кариерата си и дънките, които носи, нямат никакво значение, щом си разбира от работата и е кадърен човек.
  • 1
    15
    Запознат бесарабски гей
    Само пеперастки лайнета се заглеждат по задници на мъже, това е от времето на сифилистика Бандера, чиято мумия е хвърлена при лайната
  • 0
    14
    Запознат
    Само БеСеПарски лайнета се заглеждат по задници на мъже, това е от времето на сифилистика Ленин, чиято мумия все още е изложена в Мордор.
  • 3
    13
    Бенчо, кажи си бе
    Абе кажи си бе Бенчо че си точно такъв, само дето създаваш имдидж на шпага
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари