Река Дунав през обектива на велопътешественици

1

Изложба в центъра на Русе

Вчера вечерта на площада пред сградата на Община Русе се състоя откриването на фотоизложбата „Изворът и горното течение на река Дунав“. Експозицията, която ще краси центъра на града в следващите дни, е дело на колоездачите от приятелската задруга „Slow Riders“. Фотографиите, изложени до шадраваните на площада, представят незабравими моменти от последното велопътешествие на групата, което ги отведе от извора на река Дунав в Германия до Виена, Австрия.

Основният двигател на задругата, Велиян Делийски, сподели пред присъстващите на откриването интересни моменти от своето пътуване. Той подчерта, че изложбата е не само представяне на красиви кътчета от маршрута, но и своеобразно пожелание за стимулиране на активния начин на живот и разширяване на туристическия потенциал на град Русе. В изказването си Делийски съпостави Русе с европейските градове по поречието на Дунав, изразявайки надежда, че градът ще продължи да развива своята туристическа привлекателност.

Снимки от Дунав до Виена

Фотоизложбата „Изворът и горното течение на река Дунав“ включва подбрани снимки от маршрут, обхващащ 1500 километра, от които близо 1000 километра преминават по поречието на Дунав. Изображенията разкриват разнообразните природни красоти и културни забележителности, които могат да бъдат видени от велосипедистите по време на тяхното пътешествие. От зелените планини на Германия до историческите улици на Виена, всеки кадър е своеобразен прозорец към живописния свят край Дунав.

Финансовата подкрепа за изложбата и велопътешествието бе осигурена от Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“, която активно подпомага културни и туристически инициативи в града.

Официални гости и подкрепа от Община Русе

Сред официалните гости на откриването на изложбата беше Цветослав Димитров, директор на дирекция „Образование и култура“ в Община Русе. Той поздрави велопътешествениците за вдъхновяващата инициатива и им връчи поздравителен адрес от кмета на град Русе Пенчо Милков. В обръщението си кметът изрази признателността си за предоставената възможност русенци и гостите на града да се докоснат до едни от най-красивите места в Европа. „С реализирането на вашия проект вие показвате колко важна е връзката между природата, културата и активния начин на живот“, се казва в поздравителния адрес на кмета.

Изложбата в подкрепа на „Дунав Ултра“

Подбраните фотографии от изложбата ще могат да бъдат видени и от участниците в колоездачното приключение „Дунав Ултра“. Това ежегодно събитие обединява стотици колоездачи от цялата страна, които прекосяват северната граница на България с велосипед, следвайки маршрута на река Дунав. Изложбата ще предостави на участниците допълнителна доза вдъхновение, като им покаже красотата на местата, през които ще преминат.

Русенци и гостите на града са поканени да разгледат фотоизложбата и да научат повече за живота край горното течение на река Дунав чрез интересната информация, съпътстваща всяка снимка.

Велоприключение с кауза

Колоездачите Велиян Делийски, Мартин Шивачев, Никола Гюрчев и Васил Йорданов изминаха 1500 километра през месец май, като преминаха през Германия, Австрия и Унгария, за да стигнат до Виена. Велопътешествието не само ги свърза с природата, но и им даде възможност да опознаят културата и историята на страните по поречието на река Дунав. Заедно със своите фотографии, те споделят истории за срещи с местни жители, любопитни факти за региона и уникалната атмосфера на всяко място, което са посетили.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Бетоновоз
    Бетона на кея на Русе сниман ли е? Има все още градинки за бетониране и дървета за рязане. И после що ТИД не спирали в града? Къде е "Конския плаж" и плаващия басейн питам управниците които НЕ крадат обществени средства и не изневеряват на съпругите/зите си?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари