Реджеп Ердоган зове за ислямско обединение срещу Израел

1
Турският президент осъди „експанзионизма“
Турският президент осъди „експанзионизма“ Снимка: БГНЕС / ЕРА

Турският президент осъди „експанзионизма“

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отправи призив към ислямските държави за създаване на общ фронт срещу Израел, като го определи като защита от „нарастващата заплаха от експанзионизъм“, предаде Ройтерс. Според Ердоган, единствено обединението на ислямските страни може да се противопостави на действията на Израел, които той окачестви като „арогантност“ и „държавен тероризъм“.

Повод за това изявление бе убийството на жена с двойно гражданство – турско и американско, което, според палестински и турски източници, е извършено от израелски войници по време на протест срещу разширяването на еврейски селища в окупирания Западен бряг. Израелските власти към момента разследват случая и не са излезли с официален коментар.

Ердоган отправи своето изявление на събитие в близост до Истанбул, организирано от асоциация на ислямските училища. Според турския лидер, новите дипломатически усилия на Турция за затопляне на отношенията с Египет и Сирия имат за цел създаването на линия на солидарност срещу „експанзионизма“, който засяга не само Турция, но и държави като Ливан и Сирия.

През последната седмица Ердоган беше домакин на египетския президент Абдел Фатах ас Сиси в Анкара, като двамата обсъдиха актуалната ситуация в Газа и начините за затопляне на дълго замразените дипломатически отношения. Това бе първото посещение на египетски държавен глава в Турция за последните 12 години.

Турско-египетските отношения започнаха да се подобряват през 2020 година, когато Анкара предприе дипломатически стъпки за намаляване на напрежението с някои свои регионални конкуренти, включително Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия.

В същото време, през юли, Ердоган заяви, че Турция е готова да покани сирийския президент Башар ал-Асад за разговори относно възстановяването на двустранните връзки, прекъснати през 2011 година след началото на гражданската война в Сирия.

Израелските власти, както и премиерът Бенямин Нетаняху, все още не са коментирали изявленията на турския президент. Армията на Израел заяви, че разследва информацията за убийството на чужденка по време на инцидента, като обстоятелствата продължават да се изясняват.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    3
    Anton Мони
    Аз съм бесарабски хуйосмук и искам да кажа че куролап нетаняху трябва да бъде обесен заедно с киевската нашмъркана маймуна! Давай Евдоган,еби нетаняху в гъза насран!
  • -2
    2
    Мони
    Убили една мръсна и мизерна циганка,голяма загуба,боклук,военно присъствие на евреи трябва да има и на Запад ния бряг и в Газа,постоянно,и да избият всичко що мьрда,мизерно и мръсно, първобитни и прости диваци,гнусни мьсюлмани,и да се заселят евреи..че да спре тази мръсотия и мизерия.
  • 1
    1
    Anton
    Зове,този гнусния мрьсен дивак,за бой зове от Евреите...мрьсни ислямски маймуни мрьсни и дрипави мюсюлмани.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари