Реджеп Ердоган поздрави Путин за рождения му ден

0
Двамата лидери обсъдиха и отношенията между Турция и Русия
Двамата лидери обсъдиха и отношенията между Турция и Русия Снимка: Kremlin.ru / Архив

Двамата лидери обсъдиха и отношенията между Турция и Русия

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган проведе телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин по повод рождения му ден, съобщава телевизия СиЕнЕн-Тюрк. Двамата държавни глави обсъдиха двустранните отношения между Турция и Русия, както и актуални регионални и глобални въпроси.

Според информация от пресслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС, лидерите са изразили удовлетворение от конструктивния характер на руско-турските отношения. Те също така са потвърдили готовността си за по-нататъшно тясно сътрудничество между двете страни.

Разговорът идва на фона на очакваното посещение на Ердоган в град Казан, Русия, във връзка със срещата на върха на Групата на нововъзникващите пазарни икономики БРИКС. Това предстоящо посещение беше анонсирано от Путин миналия месец. Срещата на високо равнище е планирана да се проведе от 22 до 24 октомври в Казан.

СиЕнЕн-Тюрк припомня, че последното посещение на турския президент в Русия се състоя през септември 2023 година в черноморския курорт Сочи. Тогавашната среща между двамата лидери беше част от поредицата дипломатически контакти, целящи укрепване на връзките между Анкара и Москва.

Телефонният разговор между Ердоган и Путин подчертава продължаващото сближаване между Турция и Русия, въпреки сложната международна обстановка. Двете страни поддържат активен диалог по редица стратегически въпроси, включително енергетика, търговия и регионална сигурност.

Предстоящата среща на върха на БРИКС в Казан се очаква да бъде важна платформа за обсъждане на глобални икономически предизвикателства и засилване на сътрудничеството между нововъзникващите икономики. Участието на Ердоган в това събитие подчертава стремежа на Турция да разшири своето влияние на международната сцена и да укрепи връзките си с ключови глобални играчи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари