Разходите за учебни помагала удрят по джоба на родителите

0
Между 50 и 100 лева плащат родителите в Русе
Между 50 и 100 лева плащат родителите в Русе

От 50 до 200 лева: Колко струва подготовката за училище в различните класове

Родителите на ученици в София, Русе, Варна и Благоевград се подготвят за значителни разходи за учебни помагала в навечерието на новата учебна година. Проучване, направено от "Телеграф" разкрива, че цените варират в зависимост от класа и региона, като най-високи са разходите за учениците от 5 до 7 клас.

В столицата София родителите на ученици от 5, 6 и 7 клас трябва да се подготвят за разходи над 100 лева за учебни помагала. Точната сума може да варира в зависимост от начина на закупуване - индивидуално или групово. При организирано закупуване за целия клас, някои издателства предлагат отстъпки между 15% и 20% от коричната цена.

За първокласниците в София разходите за учебни помагала, включително учебник по английски език, възлизат на между 70 и 80 лева. Родителите на третокласници трябва да отделят около 50 лева, докато за шестокласниците сумата достига близо 100 лева. За седмокласниците разходите са около 87 лева, без да се включва тетрадката по чужд език.

В град Русе ситуацията е сходна, като родителите плащат между 50 и 100 лева за помагала в зависимост от класа на ученика. За гимназиалния курс са необходими предимно сборници по математика, тестове по български език и литература, физика, биология и география. В русенските книжарници най-евтините сборници по математика струват 10 лева, а тези по български език и литература - между 16 и 17 лева.

Във Варна, при индивидуално закупуване, цените на задължителните помагала варират между 4 и 15 лева за брой. За второкласниците цените са между 5 и 13 лева, като най-скъп е сборникът по математика, а най-евтина е тетрадката по музика.

В Благоевград книжарите споделят, че средната цена за учебни тетрадки е около 100 лева на ученик. Помагалата по математика, биология, химия и история струват средно по 25 лева. Езиковите помагала са значително по-скъпи, достигайки 90-100 лева. Общите разходи за по-малките ученици са около 70-80 лева, но за по-големите могат да достигнат 200 лева. Контурните карти са на цена между 4 и 5 лева, а атласите по история и география - между 8 и 10 лева.

Тези цени поставят значително финансово бреме върху родителите, особено тези с повече от едно дете в училищна възраст. Въпреки това, инвестицията в качествени учебни материали се счита за важна за образователния процес и бъдещето на учениците.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари