Радостина Александрова: Няма лекарство за вируса Оропуче

1
Тропическият вирус Оропуче достигна Европа и взе над 20 жертви
Тропическият вирус Оропуче достигна Европа и взе над 20 жертви Снимка: БНТ

Тропическият вирус Оропуче достигна Европа и взе над 20 жертви

Сериозно предизвикателство пред здравните системи в Европа постави нов опасен вирус, известен като Оропуче, който вече взе над 20 жертви на континента. Вирусът предизвиква симптоми като главоболие, гадене, повръщане, болки в мускулите и ставите. Специалистите предупреждават, че въпреки значителния брой заразени, вирусът все още е относително непознат в Европа.

Става въпрос за внесени случаи в Европа, т.е. хора, които са се заразили в други страни - в Бразилия и Куба най-вече. Оропуче е тропическо заболяване с екзотично име. Открит е в село с това име още през 1955 година. Въпреки че досега е имало повече от 30 огнища и повече от половин милиард случая, заболяването все още не е толкова познато“, коментира вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова в предаването „България сутрин“.

Как се разпространява вирусът?

Оропуче е вирус, който се разпространява чрез вектори, предимно малки насекоми, познати като мушици, които са характерни за Южна Америка. Според специалистите, вирусът досега е бил ограничен основно до гористи райони, но напоследък показва способност за разпространение и в градска среда.

Вирусът се предава от вектори, т.е. насекоми. Това са вид мушици, които се срещат в Америка, но не и у нас. Заболяването е разпространено в Южна Америка, основно в близост до гористи райони. Наричат го вирус на ленивеца. По-различното е, че доста интензивно се развива това огнище. Вирусът показа, че може да се предава и в градски условия. Протича доброкачествено, въпреки че в 15% от случаите има данни и за кървене, възпаление на главния мозък“, обясни проф. Александрова пред Bulgaria ON AIR.

Въпреки интензивното разпространение на вируса, добрата новина е, че няма данни за предаване от човек на човек. Това значително намалява риска от масови епидемии в континентални условия.

Няма специфична ваксина или лечение

Проф. Александрова посочва, че към момента няма ваксина или специфично лечение срещу вируса Оропуче. Това прави превенцията особено важна, особено в ендемичните райони. В същото време, поради малките размери на мушиците, стандартните мерки като използване на мрежи срещу комари и репеленти могат да се окажат недостатъчни.

Това са едни много малки мушици и могат да минат през мрежите за комари, не всички репеленти им действат. Много рядко се стига до фатален край. Основният въпрос е кое доведе до неговата активност. От една страна това са климатичните промени, обезлесяването“, допълни проф. Александрова.

Здравните експерти призовават населението в рисковите райони да бъде добре информирано за разпространението на вируса и да следи внимателно ситуацията.

Маймунска шарка - нова заплаха

Освен с вируса Оропуче, специалистите следят и нарастващия брой случаи на маймунска шарка. Заболяването, което доскоро беше рядкост, започва да набира скорост, особено в отсъствието на едра шарка, чиято ваксина е била ефективна и срещу този вирус.

Маймунската шарка привлече сериозно вниманието на специалистите. Има два типа. Първият е този с по-висока смъртност. Вторият е с по-ниска. Прави впечатление силното засягане на децата. Ваксината срещу едра шарка защитавала и срещу маймунска шарка. Сега в отсъствието на едра шарка се разпространява маймунската шарка. Препоръките на СЗО са да бъдат ваксинирани хората в риск, хората, били в контакт с болни и хора, които пътуват в районите с огнища“, каза проф. Александрова.

Тя напомня, че с наближаването на есенно-зимния сезон е важно рисковите групи от населението да се ваксинират, за да се намали опасността от усложнения.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    ...
    Трябва да се поддържа нивото на паника
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари