Д-р Христиана Бацелова: Маймунската шарка протича тежко при децата и може да е смъртоносна

0
В България има един регистриран случай през годината, но в по-лека мутация
В България има един регистриран случай през годината, но в по-лека мутация

В България има един регистриран случай през годината, но в по-лека мутация

Световната здравна организация (СЗО) обяви международна извънредна ситуация заради новия изблик на маймунска шарка, известна като Mpox. Над 14 000 души са заразени в световен мащаб през последните месеци, като регистрираните смъртни случаи надхвърлят 500. Епидемията е предимно съсредоточена в Африка, но вече започна да се разпространява и в други региони, включително Европа, където са потвърдени първите случаи.

Първите случаи в Европа

Вирусът, който първоначално е разпространен предимно в Централна и Западна Африка, вече започна да се разпространява и в Европа. Това предизвика сериозни опасения в здравните власти по света, тъй като заболяването е силно заразно и лесно може да се разпространи в общности, където контактът между хората е по-интензивен. Епидемиологът д-р Христиана Бацелова коментира, че вирусът има потенциал да се променя и мутира, което увеличава рисковете за по-нататъшно разпространение.

_"Винаги би могло да има място за притеснение, когато говорим за заболяване, което е заразно и лесно може да се разпространява. Засега знаем, че Mpox, който е предишният вариант, се разпространява от няколко години. Но това, което се случва в Демократична Република Конго, показва, че един вирус, колкото има възможност да преминава от човек на човек, толкова той може да се променя и мутира, и да се адаптира към човешкия организъм", казва д-р Бацелова.

Според нея възможността за мутация на вируса крие рискове за повишаване на неговата смъртоносност, което е допълнителна причина за международната тревога.

Mpox в България

В България вече има регистриран случай на маймунска шарка, като инфекцията е потвърдена от Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). Д-р Бацелова поясни, че заболяването предимно се предава по полов път, но първоначално може да бъде пренесено от заразени животни. В Централна и Западна Африка основните преносители на вируса са мишевидни гризачи и примати. След първоначалния контакт, вирусът може да започне масово разпространение от човек на човек, особено при близки контакти.

Симптомите на маймунската шарка са подобни на тези на други инфекциозни заболявания и включват висока температура, увеличени лимфни възли и характерен обрив. Обривът обикновено започва от ръцете и се разпространява по цялото тяло. Инкубационният период е между 5 и 21 дни, като най-често е между 6 и 13 дни от момента на контакта със заразения.

_"По-тежко протича при децата, младите хора и бременните жени. Хората, родени преди 1970 година, имат поставена ваксина срещу вариола, която създава кръстосан имунитет и срещу mpox. Заради това и при тях заболяването не би трябвало да протича тежко", поясни д-р Бацелова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    2
    daskal
    Пак от маймуни, пак по полов път...
  • 1
    1
    Андро Медианец
    това от ваксината за ковид на вашата планета колко поставихте на пеневски в резолюция в галактическия щаб
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари