Радослав Рибарски: Поръчката за 30 скенери, които да проверяват камионите, е спряна

0
Забавянето на тези скенери е пречка по пътя ни към "сухопътния" Шенген, счита депутатът от ПП-ДБ
Забавянето на тези скенери е пречка по пътя ни към "сухопътния" Шенген, счита депутатът от ПП-ДБ Снимка: БНТ

Забавянето на тези скенери е пречка по пътя ни към "сухопътния" Шенген, счита депутатът от ПП-ДБ

Вчера от парламентарната група на "Продължаваме Промяната - Демократична България" предупредиха за потенциално спиране на влизането на България в Шенген заради проблем с обществена поръчка за митническо оборудване. Според депутата Мартин Димитров, забавянето е причинено от директно договаряне с избраната фирма, вместо провеждане на конкурсна процедура, което може да доведе до загуба на 63 милиона евро европейско финансиране. Той подчерта, че става въпрос за ключова поръчка, свързана с доставка на над 30 скенера за сканиране на камиони, което би улеснило преминаването на товарите през границите. Директорът на Агенция "Митници" отрече обвиненията, като заяви, че всички правила на Европейския съюз са спазени.

Депутатът Радослав Рибарски от "Продължаваме Промяната - Демократична България" също изрази загриженост по темата. Той отбеляза, че забавянето на поръчката може да доведе до допълнителни пречки по пътя на България към т.нар. "сухопътен" Шенген. Според Рибарски, подобни обществени поръчки често се оспорват, което допълнително удължава времето за изпълнение. В предаването "Говори сега" по БНТ той коментира: "Притесни ни, че тази поръчка трябваше да бъде завършена и вече да имаме по-голяма сигурност при преминаването на товарите през границите." Той добави, че е нужно да се остави на Европейската прокуратура да изясни дали има нередности по случая.

По време на своето изказване, Рибарски също коментира проблемите с безводието в страната и необходимостта от по-сериозна политическа воля за решаване на подобни кризи. Според него, законодателната власт трябва да предвижда и предотвратява подобни бедствия, а изпълнителната власт да реагира адекватно в такива ситуации. Той сподели, че много малки населени места продължават да имат проблеми с основна инфраструктура, като нормална улична мрежа и водоснабдяване, което трябва да бъде решавано с включване на нови проекти в бюджета. Той уточни, че актуализациите на бюджета, които се правят на всеки три месеца, предоставят възможност за изпълнение на общински проекти, насочени към решаване на тези проблеми.

Относно Антикорупционната комисия, Рибарски отхвърли твърденията, че предложението за смяна на нейния председател е политически ход преди изборите. Според него, липсата на активни действия от страна на комисията, особено по случая с Българската банка за развитие (ББР), е доказателство, че тя не функционира ефективно. Той припомни, че за случая с отпуснатия заем на дружество, което не може да го обслужва, не са предприети необходимите разследвания. В момента обаче, държавата изведнъж е активизирала органите за разследване на този заем, което според него показва, че комисията не работи както трябва.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари