Протест затваря пътя Асеновград - Смолян

2
Местните жители са в капана на безводието
Местните жители са в капана на безводието Видео: NOVA

Местни жители са в капана на безводието

В разгара на летните жеги, много населени места в България се сблъскват с нарастващия проблем с безводието. Липсата на вода продължава да измъчва десетки села, като всяка седмица броят на засегнатите места се увеличава. Сред тях е и родопското село Павелско, чиито жители тази сутрин излязоха на протест с настояване за спешни мерки.

Жителите на Павелско не само изразиха недоволството си, но и отправиха категорично предупреждение към институциите, че на 25 август ще блокират движението по главния път Асеновград - Смолян с жива верига, ако проблемът с водоснабдяването не бъде решен. Селото, което от години страда от липса на вода, този път не вижда изход от ситуацията.

Един от протестиращите, който е на почивка в района, сподели, че се е свързал с ръководството на местното ВиК дружество, но отговорът, който получил, не е вдъхнал надежда. „Разбрах, че водопроводът е спукан, но не се знае кога проблемът ще бъде решен”, обясни той пред NOVA.

Според Атанас Семерджиев, един от дългогодишните жители на Павелско, проблемът не е нов. „Ситуацията е такава от близо 15 години. Водопроводът е построен през 1974 година и не издържа на налягането, което навлиза във водопроводната система. Дебит има, няма водопреносна мрежа”, коментира той, подчертавайки сериозността на проблема.

Кметът на селото изрази подкрепа към протестиращите и поясни, че общината застава зад техните искания. В позиция, изпратена до NOVA, от община Чепеларе информираха, че вече има одобрен и изготвен проект за изграждане на нов магистрален водопровод, който ще осигури по-ефективно водоснабдяване в района. Проектът възлиза на стойност 7 милиона и половина лева и е одобрен от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, но все още чака финансиране.

Проблемът с безводието в Павелско е само част от по-големия проблем с водоснабдяването в много населени места в България, особено в отдалечените райони. Летните жеги, липсата на инвестиции и старите водопроводни мрежи създават сериозни затруднения както за жителите, така и за местните власти, които не разполагат с достатъчно ресурси за справяне с проблема.

Селото е решено да продължи протестите си, докато не види конкретни действия за подобряване на водоснабдяването. Жителите на Павелско са готови на всякакви стъпки, за да привлекат вниманието на властите и да постигнат дългосрочно решение на проблема с водата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Само така
    Протести, ако е нужно, изгонете и кмета или го свалете от пост.Прави впечатление, че навсякъде, където няма вода, защото са спрели кранчето, искат да сменят водопроводи. Ако беше това причината, защо не са го направили досега? В почти цяла България изведнъж тръбите за вода се сочат като причина.Как така едновременно? Като по д диригентска палка.Трябват им едни пари за крадене.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари