Промяна при детските столчета за автомобили от 1 септември

3
От днес във всички магазини ще бъде разрешено предлагането само на седалки по i-Size стандарт
От днес във всички магазини ще бъде разрешено предлагането само на седалки по i-Size стандарт

От днес във всички магазини ще бъде разрешено предлагането само на седалки по i-Size стандарт

Считано от 1 септември, всички физически и електронни магазини ще могат да предлагат само детски столчета за автомобили, които са произведени в съответствие с новия i-Size стандарт, припомниха от "Ние, потребителите". Това е важна промяна, която има за цел да осигури по-добра защита на децата при пътуване. Новите изисквания са част от стремежа за подобряване на безопасността на най-малките пътници и са съобразени с последните научни изследвания и технологии.

Предимствата на новия стандарт

Детските столчета, изработени по i-Size стандарта, предлагат значителни предимства в сравнение с тези по предходния стандарт R44/04. Сред най-важните характеристики на новите столчета е задължителното тестване при страничен удар с автомобил, проведено при скорост от 24 км/ч. Освен това, при изпитванията се използват по-сложни манекени, които имитират по-добре физиката и движенията на деца на възраст от шест седмици до 10.5 години, което позволява по-точно оценяване на безопасността на столчето.

Едно от съществените предимства на новия стандарт е изискването за задължително монтиране с ISOFIX система. Тази система осигурява по-надеждно захващане на столчето към автомобила, което значително намалява риска от неправилно поставяне и съответно увеличава безопасността на детето.

Друг важен аспект на i-Size столчетата е, че те са базирани на височината на детето, а не на теглото му, както е било досега при по-старите модели. Това улеснява родителите в избора на подходящо столче и осигурява по-точна защита в съответствие с физическите размери на детето.

Обратната на движението посока – задължителна до 15 месеца

Едно от ключовите изисквания на новия стандарт е задължителното поставяне на столчетата в обратна на движението посока до навършване на 15 месеца. Това се счита за по-безопасен начин на пътуване, тъй като при евентуален инцидент силите на удара са по-добре разпределени върху тялото на детето, което значително намалява риска от сериозни наранявания.

Как да разпознаете столчето по i-Size стандарта?

Новите детски столчета могат да бъдат разпознати по стикера с логото, на което е изобразена седалка с фигура на дете и символът i. Върху етикета трябва да намерите информация за подходящия ръст на детето, държавата на сертифициране на столчето, както и номера на проведения тест за безопасност. Това е важно, за да сте сигурни, че продуктът отговаря на всички изисквания и осигурява максимална безопасност.

Съвместимост с вашия автомобил

Важно е да отбележите, че за да използвате столче по i-Size стандарта, автомобилът ви трябва да разполага със система ISOFIX. За автомобилите, произведени след 2011 г., това е стандарт, но ако колата ви е по-стара, може да се наложи допълнителна инсталация на системата. Преди да закупите новото столче, е добре да проверите съвместимостта му с вашия автомобил. Тази информация може да бъде намерена в документацията на колата или чрез консултация с производителя на столчето.

Ползването на старите модели

След 1 септември все още ще имате право да използвате детски столчета, изработени по стария R44/04 стандарт, ако те са подходящи за вашето дете и отговарят на нуждите му. Важно е да се отбележи, че след претърпян инцидент столчето вече не се счита за безопасно, независимо дали е по стария или новия стандарт. В такъв случай е необходимо да се замени с ново, за да се осигури пълната защита на детето.

Глоба при липса на съответни системи за безопасност

Законът за движение по пътищата предвижда сериозни санкции при липса на съответните системи за безопасност в автомобила при превозване на деца. Глобата е в размер на 50 лева, като освен това се отнемат и 12 точки от талона на водача. Това подчертава важността на спазването на правилата за безопасност и осигуряването на подходящите условия за превоз на децата.

Възстановяване на ограниченията за течности на летищата

Напомняме на всички пътуващи, че от 1 септември се възстановяват ограниченията за пренасяне на течности в ръчния багаж на всички летища в страните от Европейския съюз. Течностите трябва да бъдат в контейнери с максимална вместимост от 100 мл., поставени в прозрачно пликче, с общ обем не повече от 1 литър. Подгответе се предварително, за да избегнете неудобства на летищата и да спестите време и нерви.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    1
    робин худ
    Кой шибан мръсен плих политик вкарва тия столчета коя е фирмата лансирана за монопол това е правилния въпрос
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари