Прокуратурата: 15 магистрати са подслушвани със СРС-та

0
От тях 11 са прокурори, трима са следователи и един е съдия, уточниха от държавното обвинение
От тях 11 са прокурори, трима са следователи и един е съдия, уточниха от държавното обвинение Снимка: Dunavmost

От тях 11 са прокурори, трима са следователи и един е съдия, уточниха от държавното обвинение

Прокуратурата разкри данни за приложените специални разузнавателни средства спрямо магистрати.

Прокуратурата на Република България оповести резултатите от мащабна проверка, извършена по разпореждане на изпълняващия функциите главен прокурор. Проверката, обхващаща периода от 2017 година до 2023 година включително, е фокусирана върху всички разрешени от съда специални разузнавателни средства (СРС), прилагани спрямо магистрати, по които заявител се явява прокуратурата.

Ключови факти от проверката

Според официалната информация, предоставена от обвинението, след получаване на съдебно разрешение, специални разузнавателни средства са били приложени спрямо общо 15 магистрати. Разпределението по длъжности е както следва:

  • 11 прокурори
  • 3 следователи
  • 1 съдия

Цели на прилаганите СРС

Прокуратурата подчертава, че всяко от направените и разрешени от съдия искания за прилагане на СРС е било с цел разкриване и доказване на конкретни престъпления, регламентирани в Наказателния кодекс. Сред тях са:

  • Престъпление по служба
  • Подкуп
  • Облагодетелстване
  • Притежание на наркотични вещества
  • Неизпълнение на служебните задължения с цел облагодетелстване

Важно уточнение

От обвинението категорично заявяват: "Прокуратурата не е искала разрешение за прилагане на способа, регламентиран в Закона за специалните разузнавателни средства – проникване, нито в съдебни кабинети, нито в съдебни зали и стаи за съвещание на съдебни състави."

Това изявление идва в отговор на зачестили запитвания относно изнесени твърдения за броя на разрешените от съда СРС-та, прилагани спрямо съдии.

Контекст на проверката

Важно е да се отбележи, че тази проверка е била инициирана още през март 2024 година, което показва проактивния подход на прокуратурата към въпроса за прозрачността при използването на специални разузнавателни средства спрямо представители на съдебната система.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари