Проблем с машините в две секции в Русенско

1
Устройствата не са могли да бъдат стартирани
Устройствата не са могли да бъдат стартирани Снимка: БТА

Устройствата не са могли да бъдат стартирани

Изборният процес започна нормално във всички 337 секции на територията на осемте общини в Русенска област. Краят на изборния ден е определен за 20:00 часа, като при наличие на чакащи избиратели може да бъде удължен с един час - до 21:00 часа.

По информация от районната избирателна комисия, към момента не са регистрирани нарушения в региона, като всички секции са отворили врати навреме. Отчита се добра организация на секционните комисии, без забавяне в процеса на гласуване.

Разпределение на секциите по общини

В община Борово са разкрити 10 секции, от които 8 с машинно гласуване. Община Бяла разполага с 26 секции, включително две в Многопрофилната болница за активно лечение "Юлия Вревска" и в Държавната психиатрична болница, като 15 от тях са оборудвани с машини за гласуване.

Община Ветово има 23 секции, включително 2 подвижни, като в 19 от тях е осигурено машинно гласуване. В община Две могили функционират 15 секции, с възможност за електронно гласуване в 11 от тях. Община Иваново разполага с 18 секции, като машинен вот е възможен в 12.

Най-голям брой секции са разкрити в община Русе - 217, като в 203 от тях е възможно машинно гласуване. В това число влизат три подвижни секции и четири допълнителни - в университетските болници "Канев" и "Медика", в ареста и в Центъра за психично здраве.

В община Сливо поле функционират 17 секции, като 15 от тях са оборудвани с машини за гласуване. Община Ценово разполага с 11 секции, включително една подвижна, като в 6 от тях е осигурено машинно гласуване.

Технически особености при машинното гласуване

До момента са регистрирани проблеми с устройствата за електронно гласуване в две секции - по една във Ветово и Русе. Проблемът се изразява в невъзможност за стартиране на машините. При необходимост ще бъде осигурена техническа помощ, като при невъзможност за отстраняване на проблема, Централната избирателна комисия ще вземе решение за преминаване към гласуване с хартиени бюлетини.

Съгласно указанията на Централната избирателна комисия (ЦИК), когато машината отпечата празна бюлетина или такава без отбелязан вот, избирателят има право да гласува повторно с хартиена бюлетина. Същото важи и в случаите, когато машината не отпечата бюлетина след гласуване, като за всеки такъв случай се съставя констативен протокол.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Бенедикт
    Естествено че у най мангалския край, където кмета се снима с Пеесски и Делта гард са назначени да охраняват няма да сеаботи машината, нали трябва да научите 3000 мангала да цъкат по монитор, което е сложно. Не са свикнали, по лесно е с хартията...
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Тате, тате, какво е ГМО?
- Мм, как да ти го обясня... МЕЧО ПЛЪХ, примерно...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари