Предизвикателства и нужди на българските огнеборци

0
1300 тона вода са хвърлени през последната седмица от хеликоптерите на армията
1300 тона вода са хвърлени през последната седмица от хеликоптерите на армията Снимка: БТА

1300 тона вода са хвърлени през последната седмица от хеликоптерите на армията

В разгара на лятото, когато рискът от пожари е най-висок, въпросът за оборудването и готовността на пожарникарите в България излиза на преден план. Екип на БНТ проведе задълбочено проучване, за да разбере с какво оборудване разполагат огнеборците и какво все още липсва в техните арсенали.

Специфика на оборудването според региона

Пожарникарите в градските и горските райони се сблъскват с различни предизвикателства, което налага и различно оборудване в техните автомобили. В градовете, където високите сгради са често срещани, екипите трябва да са подготвени за бързо изкачване и маневриране в тесни пространства. От друга страна, колегите им, които се борят с горски пожари, се нуждаят от оборудване, подходящо за труднодостъпни терени.

Тодор Тодоров от Столичната пожарна обяснява: "Трябва да се внесат така наречените малки шлангове, които са с диаметър 25 милиметра. Те са много по-маневрени в гората и много по-лесно се разпъва линията." Той демонстрира разликата между различните видове шлангове, подчертавайки, че по-тънките са по-ефективни в горски условия, тъй като позволяват по-бързо и ефикасно разпределение на водата.

Недостиг на специализирано оборудване

Въпреки че в столицата ситуацията е сравнително добра по отношение на обновената техника, в други региони на страната все още има значителни нужди. Митко Чолаков, началник на РДПБЗН - Хасково, споделя: "Голяма помощ ни оказват булдозерите. Вие видяхте и на големите пожари. Тежките булдозери, с които не разполагаме, а ги наемаме от външни фирми."

Чолаков също така подчертава необходимостта от специални противопожарни маски за горски пожари, които предпазват при работа в силно задимена среда. Въпреки че са направени поръчки за такова оборудване, доставките все още не са осъществени.

Въздушна подкрепа и нейните ограничения

През последната седмица хеликоптерите на армията са изиграли ключова роля в борбата с пожарите, изхвърляйки над 1300 тона вода. Всеки хеликоптер е летял средно по 12 часа. Въпреки това, служебният министър на отбраната Атанас Запрянов предупреждава, че само закупуването на повече хеликоптери няма да реши проблема: "И да вземем повече средства, трябва да оборудваме повече екипажи, трябва да готвим повече екипажи. Ако е необходимо, ще го направим."

Предизвикателства пред пожарникарите

Тежката ситуация през последните дни е довела до няколко инцидента с пострадали пожарникари. Въпреки това, след медицински прегледи, тези смели мъже и жени са решили да продължат борбата с огнената стихия, демонстрирайки изключителна отдаденост и професионализъм.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари