Огнеборци остават на пост в планината Славянка

0
Западният фронт е под наблюдение заради пожар в Гърция
Западният фронт е под наблюдение заради пожар в Гърция

Западният фронт е под наблюдение заради пожар в Гърция

Западният фронт на планината Славянка, разположена на българска територия, е под активно наблюдение след възникването на пожар в съседна Гърция, който заплашва да достигне до българските граници. Инж. Пламен Поюков, директор на Държавно горско стопанство – Катунци, потвърди пред Радио Благоевград, че ситуацията в района на източния фронт е под контрол, но заплахата от западния фронт остава реална.

„Наблюдаваме новото запалване, което приближава от гръцка страна по посока село Лехово. Изградили сме противопожарна просека и в момента проверяваме на място в каква посока се развива пожарът на гръцка територия. Целта ни е да предотвратим разрастването му и да избегнем по-големи щети, каквито се случиха при предишни пожари,“ сподели инж. Поюков.

На място в планината Славянка са разположени общо 75 огнеборци, подкрепени от противопожарна техника. Макар да се обсъждат всички възможности за справяне с евентуално разрастване на пожара, летателна техника за момента не се планира да бъде използвана.

Инж. Поюков подчерта, че ситуацията изисква от огнеборците да бъдат изключително внимателни и сериозни в действията си, тъй като пожарът от гръцка територия има потенциал да причини значителни щети, ако не бъде овладян навреме.

Село Лехово, разположено в северозападните разклонения на планината Славянка, е част от кметство Петрово в община Сандански. Въпреки че обстановката в момента е под контрол, местните власти и огнеборци продължават активно да наблюдават движението на огъня и са готови да предприемат необходимите мерки за защита на населението и природните ресурси.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Аз
    Тия гърци няма ли най - после да свършат нещо свястно по потушаване на техните пожари? Най - малкото не е джентълменско , не е добросъседско тяхното поведение .
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари