Пречиствателната станция в Исперих работи ефективно, но бъдещето ѝ е несигурно

0
Експерти потвърждават добрата работа на съоръжението, но предупреждават за бъдещи проблеми
Експерти потвърждават добрата работа на съоръжението, но предупреждават за бъдещи проблеми Снимка: РИОСВ - Русе

Експерти потвърждават добрата работа на съоръжението, но предупреждават за бъдещи проблеми

Пречиствателната станция в Исперих работи ефективно, но бъдещето ѝ е несигурно.

Градската пречиствателна станция за отпадъчни води (ГПСОВ) в град Исперих функционира нормално, показва проверка на експертите от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) - Русе. Съоръжението, което е ключово за опазването на околната среда в района, демонстрира добро техническо състояние и нормален експлоатационен режим на биологичното стъпало.

Дългогодишни усилия дават резултат

Постигнатото добро състояние на станцията е резултат от продължителни усилия от страна на екоинспекцията. Тези усилия включват строг контрол, прилагане на административно-наказателни мерки в миналото, както и активен диалог с всички заинтересовани страни за намиране на ефективни решения, съобщиха от РИОСВ - Русе.

Модернизация с европейско финансиране

ГПСОВ - Исперих е въведена в експлоатация през 2016 година след мащабна реконструкция, разширение и модернизация. Проектът е реализиран със средства от Оперативна програма "Околна среда 2007-2013". Станцията разполага с механично и биологично стъпало, както и с утайково стопанство, което осигурява цялостен процес на пречистване на отпадъчните води.

Общинско управление и предизвикателства

В момента ГПСОВ - Исперих се стопанисва и експлоатира от община Исперих. Това създава определени трудности, тъй като общината не е водоснабдителен и канализационен (ВиК) оператор по смисъла на Закона за водите. Това означава, че тя не може да изпълнява пълноценно функциите по планиране и организиране на дейностите, свързани с непрекъснат контрол на ПСОВ и мониторинг на отпадъчните води, както и да осигурява адекватно финансиране за поддръжката ѝ.

Бъдещи предизвикателства

На територията на област Разград са обособени две ВиК асоциации - "Водоснабдяване Дунав" ООД - Разград и "Водоснабдяване и канализация" ООД - Исперих. Въпреки това, пречиствателната станция на Исперих все още не е предадена на ВиК оператор за стопанисване и експлоатация, което е изискване на Закона за водите. Това поставя под въпрос бъдещото финансиране и поддръжка на съоръжението.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари