Правната комисия разглежда ветото на президента върху Закона за адвокатурата

0
Спор за рекламата и възнагражденията разделя политици и юристи
Спор за рекламата и възнагражденията разделя политици и юристи Снимка: Саня Петкова, БТА / Архив

Спор за рекламата и възнагражденията разделя политици и юристи

Правната комисия в Народното събрание ще обсъжда президентското вето върху промените в Закона за адвокатурата

Депутатите от Правната комисия в Народното събрание ще разгледат ветото на президента Румен Радев върху част от приетите наскоро изменения в Закона за адвокатурата. Това решение идва след бурни дебати и реакции от страна на различни заинтересовани страни.

Новите текстове в закона предвиждаха възможност за юристите да рекламират своята дейност, при условие че спазват законовите разпоредби и етичния си кодекс. Освен това, промените задължаваха съда да определя служебните адвокати в съдебния процес, както и размера на тяхното възнаграждение.

Президентът Румен Радев обаче наложи вето върху част от приетите текстове, като в мотивите си посочи, че те пораждат определени възражения. Това решение предизвика разнопосочни реакции сред политическите сили и професионалната общност.

От Движението за права и свободи (ДПС) призоваха ветото да бъде преодоляно още на първото заседание на парламента тази седмица. Това показва, че има политически сили, които подкрепят приетите промени и смятат, че те са необходими за модернизирането на адвокатската професия.

Междувременно, адвокати от цялата страна обявиха готовност за масови протести в защита на приетите промени. Това демонстрира, че значителна част от гилдията подкрепя новите разпоредби и смята, че те ще допринесат за подобряване на условията за упражняване на професията.

Предстоящото обсъждане в Правната комисия ще бъде ключово за бъдещето на Закона за адвокатурата. Депутатите ще трябва да преценят аргументите на президента и да решат дали да подкрепят ветото или да го отхвърлят. Това решение ще има важни последици за адвокатската общност и за цялата правна система в България.

Очаква се дебатите в комисията да бъдат интензивни, тъй като темата засяга не само професионалните интереси на адвокатите, но и по-широки въпроси, свързани с достъпа до правосъдие и функционирането на съдебната система.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари