Адвокатите от цялата страна обявиха стачна готовност

0
Адвокатски съвети в България остро критикуват ветото на президента Румен Радев върху промените в Закона за адвокатурата
Адвокатски съвети в България остро критикуват ветото на президента Румен Радев върху промените в Закона за адвокатурата

Адвокатски съвети в България остро критикуват ветото на президента Румен Радев върху промените в Закона за адвокатурата

Председателите на адвокатски съвети в България излязоха с остра декларация срещу решението на президента Румен Радев да наложи вето върху наскоро приетите изменения в Закона за адвокатурата. В своята позиция те определят действието на държавния глава като "напълно неприемливо" и изразяват сериозни опасения относно последствията от това решение за правовия ред в страната.

На 11 септември 2024 година Народното събрание прие промени в Закона за адвокатурата, които позволяват на адвокатите и адвокатите от Европейския съюз да рекламират професионалната си дейност при спазване на определени етични норми. Тези изменения бяха резултат от продължителни усилия на адвокатската общност и получиха широка подкрепа сред народните представители.

В декларацията си адвокатските съвети подчертават, че приетите промени са изцяло в интерес на обществото, тъй като гарантират по-добър достъп на гражданите до качествена правна защита. Те акцентират върху факта, че законопроектът е изготвен от самата адвокатура в съответствие с конституционните принципи за независимост и самоуправление на професията.

Правозащитниците изразяват силно несъгласие с мотивите на президента Радев за налагане на ветото. Според тях, приравняването на адвокатската дейност към обикновена търговска услуга е неприемливо и показва неразбиране на същността на правозащитната професия. Те настояват, че адвокатската дейност има много по-висока цел - да осигури ефективна защита на правата и интересите на гражданите и юридическите лица.

Особено притеснение сред адвокатите буди възможността съдът да избира адвокат за страна в процеса и да определя възнаграждението му. Според декларацията, това би превърнало адвокатите в "юрисконсулти и слуги на съда" и би компрометирало качеството на правната защита.

Адвокатските съвети отбелязват сходството между мотивите на президента и позицията на Съюза на съдиите, което според тях повдига въпроси за възможни зависимости и влияния върху решението за налагане на вето.

В заключение, председателите на адвокатски съвети заявяват готовността си за "ефективни протестни действия", ако не бъдат предприети решителни мерки за подобряване на правораздавателната система. Те предупреждават, че тези действия могат да затруднят работата на редица институции в страната.

Тази ситуация поставя на изпитание отношенията между различните власти в България и подчертава необходимостта от балансиран подход към реформите в правната система, който да отчита интересите на всички заинтересовани страни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари