ПП-ДБ иска тълкуване на конституционните разпоредби за депутатския имунитет

0
Целта е изясняване на обхвата на защитата от наказателно преследване и задържане
Целта е изясняване на обхвата на защитата от наказателно преследване и задържане Снимка: "Продължаваме промяната - Демократична България"

Целта е изясняване на обхвата на защитата от наказателно преследване и задържане

Парламентарната група на ПП-ДБ инициира конституционно тълкуване относно имунитета на народните представители.

Парламентарната група "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) предприема стъпки за изясняване на конституционните разпоредби, касаещи защитата на народните представители от наказателно преследване и задържане. Инициативата идва в контекста на скорошно съдебно определение, повдигнало въпроси относно обхвата на депутатския имунитет.

Искане за конституционно тълкуване

Депутатите от ПП-ДБ подготвят искане за тълкуване на член 70 от Конституцията на Република България. Този текст урежда невъзможността за наказателно преследване и задържане на народни представители. Целта е да се изясни приложимостта на тези разпоредби по отношение на извънпроцесуални действия, включително използването на специални разузнавателни средства.

Спорни въпроси в юридическите среди

Сред правните експерти се водят дебати относно тълкуването на израза "заварено тежко престъпление" и неговата приложимост при наличие на предхождащи извънпроцесуални действия с наказателноправен характер. Тези дискусии подчертават необходимостта от ясно тълкуване на конституционните текстове.

Предистория и контекст

Тълкувателно решение номер 10 на Конституционния съд от 1992 година е дало разяснение на израза "може да бъде възбуждано наказателно преследване" по член 70 от Конституцията. Това тълкуване обаче е базирано на правната уредба на наказателния процес, действаща към онзи момент, която е претърпяла съществени промени от 2006 година насам.

През 2020 година, с Тълкувателно решение номер 12, Конституционният съд е разяснил обхвата на имунитета на президента. Според това решение, срещу държавния глава не могат да бъдат извършвани нито процесуални, нито извънпроцесуални действия, които биха могли да доведат до реализиране на наказателна отговорност и които пряко засягат личните му права и свободи.

Цели на инициативата

ПП-ДБ заявява, че целта на искането за тълкуване е да се гарантира върховенството на закона и да се осигури справедлив съдебен процес за всички граждани, независимо от политическата ситуация и принадлежност.

Следващи стъпки

Парламентарната група на ПП-ДБ планира да потърси подкрепа за искането от всички парламентарни групи в Народното събрание, с цел да се постигне широк консенсус по този важен конституционен въпрос.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Jhah
    Няма ли пак да искате силово да налагате лъгъбътъ гнусотията?!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари