Пожарът в Рила се разрасна, гасенето е невъзможно

0
Тежкият терен и вятърът усложняват обстановката
Тежкият терен и вятърът усложняват обстановката Видео: NOVA

Тежкият терен и вятърът усложняват обстановката

Пожарът в Рила продължава да бушува и вече е засегнал над 20 декара гора, като борбата с огнената стихия се оказва сериозно предизвикателство за пожарникарите и доброволците на терен. Тази сутрин нови екипи от огнеборци, служители на горското стопанство и Национален парк „Рила” се отправиха към засегнатата местност, но тежкият терен сериозно затруднява усилията за овладяване на пожара.

Висок риск от разрастване на пожара

В следобедните часове пориви на силен вятър допълнително усложниха обстановката, като огънят беше раздухан в различни посоки. Това увеличава риска от още по-голямо разрастване на огнената стихия. Придвижването на екипите до мястото на пожара също е силно затруднено – пеша отнема над два часа, а използването на специализирана техника и гръбни пръскачки е почти невъзможно.

От Държавно горско стопанствоДупница потвърдиха, че два екипа от горските стопанства на Невестино и Дупница вече са на терен. „На терен са два екипа на държавните горски стопанства на Невестино и Дупница. В последния момент пожарът се е разпространил заради вятъра. Екипите се придвижват до един момент с високопроходими автомобили, след което тръгват четири часа пеш. Просеки се правят единствено с мотики. Гасенето ще е много трудно, дано да завали дъжд”, коментира директорът на Държавно горско стопанствоДупница Атанас Диманков.

Подготовка за възможно включване на хеликоптер

Предвид сложността на ситуацията и тежкия терен, възможността за включване на хеликоптер за гасене ще бъде обсъждана в неделя. Засега всички усилия са насочени към овладяване на огъня от земята, макар това да е изключително трудна задача. Единственото, на което екипите могат да разчитат в момента, е евентуалното начало на валежи, които да помогнат за потушаване на пламъците.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    8
    до 5 ти
    Въпросът е ,какво заслужават хората докарали нещата до това положение?
  • 3
    7
    до 5-ти
    Просто са в гъбите и са във невъзможност за работа.Липса на техника,личен състав и войска.Плод на българските политици за последните 26 години.
  • 3
    6
    русенец
    Ски сезонът наближава, нужни са нови ски писти!
  • 5
    5
    Все едни и същи клишета:
    трудно достъпен терен, вятър и прочие.Нарочно ли се бавите? Хеликоптерът трябваше вече да е там и не един.На малоумни ли се правите или считате, че ние сме такива.
  • 2
    4
    БЕ 200 Altair
    Не бе ,не.Не съм срещу евроинтеграцията ,моля Ви. IP адреса е редовен и IMEI е безкрайно честен спрямо конюнктурата на цървуланците,патаранците.Не бе,не
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари

  • Мухахахахаха
    Майка ти да еба курва комунистическа ебана в гъза насран да еба в устата да еба - ще ядеш лайна бе,курво вмирисана...
  • ...
    Кръвожадните еврюги вилнеят, колят и бесят ! Никой не казва и копче. Но укронацистите са представяни за жертви, въпреки че са...
  • Фъй дъ РФ
    Ебаният в гъза комунистически хуйолап вече и от името си се отрича,сигурно ще се казва вече минетчо хахаха
  • Учуден
    Не съм учуден,че ебаната в гъза и устата комунистическа курва пак се прави на мъж,явно кремълските цигани са му се изредили...
  • Райчо
    При положение, че тираджията отнася 2 автомобила в лявата лента, за какво се бави толкова този съд ?!?!?! Ясно е като бял ден...