Продължава борбата с огнената стихия в Рила

0
Вертолет на военните се включва в борбата с огъня
Вертолет на военните се включва в борбата с огъня Снимка: БНТ

Вертолет на военните се включва в борбата с огъня

Борбата с разразилия се пожар в Рила продължава, като военен хеликоптер отново ще се включи в усилията за потушаване на огъня, бушуващ под Черни връх в близост до град Дупница. Ситуацията остава сериозна, въпреки ангажираните усилия на десетки пожарникари, горски и паркови служители.

Стихията излезе на открита територия

През изминалия ден огънят успя да излезе на открита територия, което даде възможност на властите да използват въздушна техника. Досега пожарът се разпространяваше предимно низово и в иглолистна гора, което затрудняваше използването на хеликоптери и други въздушни средства.

Според експерти, огънят в гъстата иглолистна растителност е труден за овладяване, тъй като подпочвените пластове на гората лесно възпламеняват нови огнища. Това налага усилията за овладяване на пожара да бъдат съсредоточени главно върху ръчно прокарвани просеки, които да ограничат разпространението му.

Вертолетът играе ключова роля

Военният хеликоптер, който ще участва в гасенето и днес, се оказва от съществено значение за борбата с пожара. С мощното си оборудване и възможността да доставя големи количества вода до недостъпни места, той значително подпомага наземните екипи, които в трудни условия продължават да се борят с разпространението на огъня.

Пожарникарите, заедно с горски и паркови служители, работят неуморно по терен, често прокарвайки просеки в труднодостъпни райони. Тези просеки са жизненоважни за ограничаването на пожара и предотвратяването му от по-нататъшно разпространение.

Работата на терен остава предизвикателство за екипите, които се сблъскват не само с труден терен, но и с непредвидимите промени в метеорологичните условия. Вятърът и горещото време продължават да бъдат основни фактори, които усложняват овладяването на огнената стихия.

По думите на специалисти, ситуацията изисква постоянна координация между наземните екипи и летателните средства, за да се постигне максимална ефективност в гасенето. Въпреки усилията, все още не е ясно кога пожарът ще бъде напълно овладян, но всички налични ресурси са мобилизирани в борбата със стихията.

С оглед на разрастващата се площ на пожара, опасността от разпространение към населени места остава, макар и засега да няма данни за пряка заплаха за хората

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари