Пожарът в Рила не стихва въпреки дъждовете

0
Въпреки усилията на екипите, огънят под Черни връх остава неконтролиран
Въпреки усилията на екипите, огънят под Черни връх остава неконтролиран Снимка: Асен Игнатов / Архив

Въпреки усилията на екипите, огънят под Черни връх остава неконтролиран

Вече единадесет дни продължава борбата с пожара в Рила, под Черни връх. Огнената стихия, разразила се на площ от над 60 декара, продължава да създава сериозни предизвикателства за екипите, участващи в гасенето. Първият сигнал за пожара е подаден от пилот на малък самолет, който забелязва бедствието в планината.

Природните условия, уви, не са благоприятни за овладяване на пожара. Директорът на горското стопанство споделя, че достигането до някои от огнищата отнема около четири часа поради труднодостъпния терен. В момента повече от 20 души, сред които пожарникари и служители на Национален парк „Рила“, продължават да се борят с последните огнища в местността Байрямица под Черни връх.

На помощ се притекоха и доброволци, които използват летателни апарати за откриване на нови огнища. Един от тях, Петьо Кюркчийски, споделя, че вчера е забелязал нови огнища и веднага е подал сигнал до огнеборците.

„Докато облитах района, забелязах дим в горната част на планината, който не се беше виждал през последните три-четири дни. Надявахме се, че дъждът е помогнал, но за съжаление не се оказа така. Днес моята задача е да продължа с облитанията, като използвам камера, монтирана на крилото на самолета, за да заснема района. Това ще спомогне за откриването на нови огнища и за оценка на щетите, причинени от пожара.“

Повече за развитието на ситуацията може да видите в прякото включване на Слави Илиев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари