Кметът на Самораново: Рила планина гори със страшна сила

0
Пожарът се разраства над 20 декара
Пожарът се разраства над 20 декара Снимка: Радио Благоевград

Пожарът се разраства над 20 декара

Пожарът, който избухна на територията на Национален парк "Рила", продължава да бушува с неуправляема сила и не показва признаци на затихване. Огнената стихия обхваща над 20 декара площ в алпийската част на планината на около 2300 метра под Черни връх. Димът от пожара се разпространява над планинските хребети и е видим от километри, включително от магистрала "Струма".

На терен работят екипи на пожарната, горски работници и доброволци, общо повече от 30 души. Въпреки техните усилия и активното включване в гасенето, липсата на подходяща техника силно затруднява борбата с огнената стихия. Непристъпният терен създава допълнителни предизвикателства пред екипите, което прави овладяването на пожара още по-трудно.

Привечер се появиха тревожни сигнали, че пожарът е излязъл извън контрола на пожарникарите и се е разпрострял извън гористите територии, обхващащи мури и борове, и е достигнал до по-високите алпийски части на планината. Ситуацията става все по-критична, като димът силно затруднява видимостта и дишането на доброволците и пожарникарите.

Кметът на село Самораново Райко Цветков, който трети ден е на място заедно с група доброволци, коментира пред БНР:

„Рила планина гори, гори със страшна сила. Горят цели борове. Гори страшно много и вече е невъзможно да се стои на 100 метра от пожара. Има задушлив дим, който не се търпи. Ние се прибрахме и събираме сили за утре, евентуално ако е останало нещо за спасяване. Без летателна техника пожарът няма да угасне по никакъв начин“.

Според местните жители и ангажираните в спасителните действия, е очевидно, че без помощта на хеликоптери пожарът не може да бъде овладян. Въпреки това, на този етап властите не обсъждат възможността за включване на летателна техника. Говорителят на Областната дирекция на полицията в Кюстендил, Катя Табачка, потвърди, че засега пожарът се счита за низов, въпреки високия терен, и добави, че използването на хеликоптер все още не се обсъжда.

Въпреки усилията на екипите, пожарът продължава да застрашава растителността в Национален парк "Рила", а условията за гасене са изключително трудни. Инж. Атанас Диманков, директор на Горско стопанство - Дупница, посочи, че се прави организация за изпращане на нови групи работници на терена утре. Той допълни: „Ще има още от 4 стопанства помощ. С две думи - изцяло ние си поехме пожара“.

Планът е гасенето да продължи и на следващия ден, като се очаква нова организация и разпределение на екипите. Ситуацията обаче остава критична, като доброволците и горските работници са принудени да разчитат предимно на човешка сила и ограничени ресурси в борбата с огнената стихия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    3
    Kakvo
    Какво толкова трябва да се обсъжда? Или се търси,кой е намесен,че да не би да се нарушат интересите на някоя мутра? Горят горите! Трябва да се действа бързо и адекватно!!!" Докато умните се наумуват,лудите се налудуват"!!!
  • 0
    2
    русенец
    Идва новият ски сезон, трябва да се лее бетон и да се правят нови писти.
  • 0
    1
    Гост
    Значи всичко е умишлено !!!!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари