Потапянето на лицето в студена вода помага при ускорено сърцебиене

0
Това е техника за рязко забавяне на сърдечния ритъм
Това е техника за рязко забавяне на сърдечния ритъм

Това е техника за рязко забавяне на сърдечния ритъм

Много хора страдат от инфаркт, без дори да осъзнаят това. Според специалистите, всеки пети пациент с исхемична болест на сърцето вече е преживял микроинфаркт, но не го е забелязал. Най-често този проблем се установява случайно по време на рутинни медицински прегледи, когато се прави електрокардиограма.

Микроинфарктите представляват временно нарушаване на кръвоснабдяването на миокарда. Въпреки че тялото има механизми за самовъзстановяване, тези малки инфаркти не бива да се пренебрегват.

Възрастта увеличава риска

С напредване на възрастта е особено важно да познаваме състоянието на сърдечносъдовата си система. Редовните медицински прегледи, особено за хора в зряла възраст, могат да предотвратят усложнения, като сърдечни аритмии, които често са свързани с микроинфарктите.

Коронарната болест на сърцето е често срещано състояние сред възрастните хора. В тежки случаи, тя може да доведе до инфаркт, който представлява некроза на част от сърдечния мускул поради нарушено кръвоснабдяване. Пациентът усеща внезапна слабост и силна болка в гърдите, която често се разпространява към ръцете, шията и гърба.

Какво представлява микроинфарктът?

Ако кръвоснабдяването на сърдечния мускул е нарушено за по-малко от 40-50 минути, увреждането се ограничава до микроинфаркт. Това е по-лека форма на инфаркт, която обаче може да доведе до сериозни последствия, ако не се предприемат своевременни мерки.

Хората с артериална хипертония, захарен диабет, наднормено тегло, както и пушачите са сред най-рисковите групи за развитието на микроинфаркт. Много често той се проявява по време на тежка атака на стенокардия, когато обемът на кръвта, постъпваща в сърцето, не е достатъчен за неговото нормално функциониране. Болката, която се усеща при тези атаки, обикновено е силна и натискаща, разпространяваща се към различни части на тялото, включително ръцете, раменете и дори задната част на главата.

Микроинфарктът може да се маскира като друго заболяване

Микроинфарктът не винаги се проявява с класическите симптоми на болка в гърдите. Понякога той може да бъде маскиран като други състояния – пристъпи на астма, хроничен бронхит или дори стомашни проблеми. Това прави диагностицирането му още по-трудно, а последствията – по-опасни.

Тест за издръжливост на сърцето

Дори и да не сте диагностицирани с исхемична болест на сърцето, в напреднала възраст е важно да бъдете внимателни с физическите натоварвания. Лесен начин за проверка на сърдечната издръжливост е следният тест: измерете пулса си в покой, направете 20 клякания и след това отново проверете пулса. Ако той се е увеличил с до 25%, това означава, че реакцията на сърцето ви е нормална. Увеличение между 25% и 50% сигнализира, че трябва да обърнете внимание на сърдечносъдовата си система, а при над 50% е задължително да се консултирате с лекар.

Как да укрепите сърдечносъдовата си система?

Едно от най-простите и ефективни средства за поддържане на здраво сърце е ходенето. Препоръчително е всеки ден да изминавате между 4 500 и 5 000 стъпки, което се равнява на около 2-2,5 километра. Освен ходене, полезни за сърцето са всякакви аеробни активности – бягане, плуване и колоездене.

Съществува и лесна формула за изчисляване на максималния пулс, който трябва да поддържате по време на тренировка. От 220 извадете възрастта си, а след това умножете резултата по 0,5. Например, ако сте на 70 години, оптималният пулс при натоварване е 90 удара в минута.

Полезни тестове за контрол на теглото

Наднорменото тегло е един от основните фактори за развитие на сърдечносъдови заболявания и диабет. С възрастта метаболизмът се забавя и трупането на килограми става по-лесно. Ако мазнините се натрупват основно в коремната област (абдоминално затлъстяване), това е сигурен знак за повишен риск от заболявания.

За да намалите риска, трябва да избягвате храни с "празни" калории и да внимавате с консумацията на сол. В същото време е важно да увеличите приема на храни, богати на калций, калий и магнезий – основни микроелементи за сърцето. Препоръчва се консумацията на нискомаслени млечни продукти, картофи, банани, орехи и зеленчуци.

Методи за справяне с аритмии

При внезапни пристъпи на аритмия има няколко техники, които могат да помогнат за облекчаване на симптомите. При камерна тахикардия, натискането на очните ябълки или мястото, където усещате напрежение в областта на диафрагмата, може да предизвика рефлекс за повръщане, който спира пристъпа.

Друг метод е потапянето на лицето в студена вода, което забавя ритъма на сърцето. Тези техники не са подходящи за всички видове аритмии, но могат да бъдат полезни в някои ситуации, когато не разполагате с лекарства под ръка.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари