Половината телефони не получават съобщението на BG-Alert при бедствие

0
Причините са или старо устройство, или изключени функции
Причините са или старо устройство, или изключени функции

Причините са или старо устройство, или изключени функции

Почти половината от мобилните телефони в страната не получават сигнали при бедствия и аварии. Причината, както обясниха експерти пред „Телеграф“, е старото оборудване, което не поддържа функцията за прием на съобщения в режим „клетъчно разпръскване“, използвана от националната система BG-Alert. Дори и по-новите устройства понякога не приемат съобщенията, ако функцията е изключена – било то умишлено или поради производствени настройки, за които потребителите не са информирани. Системата също така не функционира при изключени телефони или в райони без обхват.

Такъв беше случаят в няколко гранични села в община Болярово, където обхватът липсваше и съобщенията за бушуващите пожари не достигнаха до хората. В този конкретен случай съобщенията въобще не бяха изпратени, тъй като никоя от оправомощените институции (МВР, областна управа, община) не го направи. Седмица по-късно, при взривовете в складовете за фойерверки край Елин Пелин, имаше обхват и съобщения, но те създадоха допълнително объркване вместо да информират ясно (виж карето).

Според депутата Божидар Божанов, член на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, и тази по електронно управление и информационни технологии, основният проблем е липсата на координация между институциите, които боравят със системата BG-Alert, както и недостигът на обучени държавни и общински служители. „Към този момент знаем, че системата технически работи. Въпросът е да се подобри координацията и да се обучат служителите, за да не водят съобщенията до паника и противоречиви тълкувания“, коментира Божанов.

Системата за известяване е под контрола на националната пожарна, но право да инициират съобщения имат и определени служители на министерства, областни управи и кметства. За да получат право да разпращат известия, те трябва да преминат обучение от МВР и да получат профил с потребителско име и парола. Липсата на обучени служители в дадена институция забавя процеса, тъй като молбите за всяко съобщение трябва да се подават до Националния оперативен център на пожарната.

Според Божанов е важно институциите да могат директно да изпращат съобщения, но в момента наредбата описва обучението като пожелателно, без задължителни срокове. Това е причината до този момент обученията да не са започнали.

Създаването на съобщения започва със съдържанието им. Те трябва да включват коя институция ги изпраща, какво е събитието, къде се случва и каква е заплахата. Препоръките за действие също са важни, за да не се създава объркване, както стана при взривовете край Елин Пелин, когато нареждането за евакуация бе неясно и доведе до паника.

Съобщенията за бедствия и аварии трябва да са кратки, точни и ясни, без жаргон или термини, и да излъчват увереност. Препоръките за действие трябва да са конкретни и да не противоречат на публично известната информация. Важно е последователността на информацията при множество съобщения за едно и също събитие.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    3
    Ми пущайте
    Сирените! Нали все ги проверявате. И камбаните на църквите. И глашатаи от общините. При аварии и беда нищо не е излишно. Търсете сигурни начини за своевременно уведомяване на населението.
  • 3
    2
    и кво
    сяяя кипувай телефони? Вашта мама мръсна измекярска
  • 6
    1
    Наблюдател
    Колкото свършиха работа системите за оповестяване изградени за 22 000 000 лв. под патронажа на Емел Етем,толкова и тая сустема паянтова,все пак в България сме.Някой да е чул сирени преди бедствието навиднение? Колко градове и села? Някой да е чул за пожари сигнали? Толкова и тъпите джи ес еми
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари