Полицията в Словения повдига обвинения срещу премиера

1
Роберт Голоб обвинен в оказване на натиск върху полицията
Роберт Голоб обвинен в оказване на натиск върху полицията Снимка: БТА / АР / Arturo Holmes

Роберт Голоб обвинен в оказване на натиск върху полицията

Словенската политическа сцена е разтърсена от сериозни обвинения срещу министър-председателя Роберт Голоб. Полицията в страната е подала наказателна жалба срещу премиера, твърдейки за "намеса в полицейски дела".

Предистория на конфликта

В основата на скандала стоят твърденията на бившия министър на вътрешните работи Татяна Бобнар и бившия временен началник на полицията Бощян Линдав. Те обвиняват Голоб в упражняване на неправомерен политически натиск върху вътрешното министерство и полицейските структури.

Бобнар подаде оставка преди две години, след като публично заяви, че е била подложена на натиск от страна на Голоб относно назначения на ключови полицейски длъжности. Тя не само сигнализира полицията и прокуратурата, но и информира парламентарната анкетна комисия за предполагаемите нередности.

Естество на обвиненията

Макар точният характер на престъплението да не е разкрит публично, според словенската редакция на регионалната медия Ен1, Голоб е обвинен в "извършване на корупционно престъпление". Специализираната прокуратура на Словения потвърди пред Ройтерс, че са получили жалба от полицията, свързана с "даване на подаръци за незаконно посредничество".

Реакция на премиера

Роберт Голоб категорично отхвърля всички обвинения. В изявление пред журналисти в парламента той заяви: "Напълно отхвърлям всички обвинения. В действителност не става дума за никаква намеса в работата на полицията, а за политическата борба на Татяна Бобнар още от нейната оставка преди две години."

Премиерът определи ситуацията като "политическа битка на един обиден политик" и увери, че ще следва всички необходими законови процедури. "Ще дам показания, когато получа призовката. Не съм получил поканата още", добави той.

Следващи стъпки

Прокуратурата сега има две възможности - да отхвърли жалбата на полицията или да предяви собствен обвинителен акт въз основа на нея и да поиска съдебно разследване. Развитието на случая се следи с голям интерес, тъй като може да има сериозни последици за политическата стабилност в Словения.

Правителството на Голоб, което встъпи в длъжност през средата на 2022 година, беше обещало "деполитизация на полицията" като един от своите основни приоритети. Настоящият скандал поставя под въпрос изпълнението на това обещание и предизвиква дебати относно границите между политическата власт и независимостта на правоохранителните органи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари