Politico: Мария Габриел може да заеме поста заместник генерален секретар на НАТО

1
Марк Рюте разглежда автобиографии на кандидати за дясна ръка в НАТО
Марк Рюте разглежда автобиографии на кандидати за дясна ръка в НАТО Снимка: БТА

Марк Рюте разглежда автобиографии на кандидати за дясна ръка в НАТО

Марк Рюте, който предстои да поеме поста на ръководител на НАТО на 2 октомври, вече активно се подготвя за своята нова роля, като преглежда автобиографии на кандидати за заместник. Настоящият заместник генерален секретар на НАТО Мирча Джоана, който заема позицията от 2019 година, се очаква да се оттегли, за да се кандидатира на предстоящите президентски избори в Румъния през ноември, потвърдиха представители на НАТО за „Politico“.

Според високопоставен дипломат от НАТО от Западна Европа, сред съюзниците има съгласие, че за заместник на Рюте е уместно да бъде избран представител от Източна Европа. Това предложение се основава на геополитическите нужди на организацията и на нарастващия обществен натиск за засилено присъствие на източноевропейци в ръководните постове на Алианса.

"Постът може и да отиде при жена от Източна Европа", сподели бившият говорител на НАТО Оана Лунгеску. Според нея, този избор може да бъде отговор на обществените очаквания за по-голямо представителство на жените в ръководството на НАТО, като дори се споменава, че такава кандидатура можеше да бъде издигната и за генерален секретар на организацията.

Сред обсъжданите имена за заместник на Рюте е бившият министър на отбраната на Северна Македония Радмила Шекеринска. Тя е играла ключова роля за присъединяването на Северна Македония към НАТО през 2020 година и е силно уважавана в региона на Западните Балкани. В момента Шекеринска заема поста на заместник-председател на Партията на европейските социалисти и се смята за една от най-влиятелните личности в региона. Ако бъде избрана, тя ще стане най-високопоставеният служител на НАТО от Западните Балкани, извън Европейския съюз.

Въпреки спекулациите около името ѝ, Шекеринска е отказала коментар пред изданието „Politico“, оставяйки неяснота около евентуалната си кандидатура.

Друго име, което се споменава сред възможните кандидати, е това на бившия заместник министър-председател на България и бивш европейски комисар Мария Габриел. Тя също е спрягана като потенциален избор за високия пост, но все още не е дала официално становище по темата. Дипломати от НАТО съобщават, че Полша и Турция също обмислят да предложат свои кандидати за поста, което може да усложни окончателния избор.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    23
    Анатема
    Я, хаджидимовския Жирав бил жив !? Дочакахме и това - Жираф да ни пази от Русия.
  • -1
    22
    Зеленски
    До 21 Травестит бесарабски,ти пък откога започна да се интересуваш от жени ? И не ме наричай Пипи на токчета,нищо че тропам нервно от новината за провала на атаката на Курск,ама то е от кокаина!
  • 1
    21
    Фък дъ РФ
    Мария Габриел е преди всичко 100% жена, за разлика то парясаното Пипи на токчета, което тропа нервно при новината за падането на Курск.
  • -1
    20
    Учуден бесарабски гей
    До 19 Много е важно,третополови бесарабски травестити като теб да не вземат отношение по темата! Тоест трансджендъри (като теб) харесващи мъже (основно надарени негри) не бива да дават съвет на нормалните хора,които коментират един глупар жираф като Мария Гаргамел!
  • 0
    19
    Учуден
    До 18 Много е важно, хомосексуалисти като теб, да не вземат отношение по темата! Тоест, мъже(основно руски) харесващи мъже(основно руски), да не се опитват да дават оценки за жени!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари