Бъдещият генерален секретар на НАТО Марк Рюте - яростен критик на Путин и майстор на политическите сделки

0
Нидерландският премиер е една от движещите сили на европейската военна подкрепа за Украйна
Нидерландският премиер е една от движещите сили на европейската военна подкрепа за Украйна Снимка: Britta Pedersen / dpa via AP / Архив

Нидерландският премиер е една от движещите сили на европейската военна подкрепа за Украйна

Вероятният следващ генерален секретар на НАТО Марк Рюте е яростен критик на руския президент Владимир Путин и твърд съюзник на Украйна, който е усъвършенствал уменията си за сключване на политически сделки по време на близо 14-годишното си управление като нидерландски премиер, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Петдесет и седем годишният Рюте е една от движещите сили на европейската военна подкрепа за Украйна след руското нахлуване през 2022 г. и твърди, че поражението на Москва на бойното поле е жизненоважно за осигуряването на мир в Европа.

Мнението на бившия нидерландски премиер е силно повлияно от свалянето на самолет над Украйна през 2014 г., за което Нидерландия обвини Русия. Сто деветдесет и шест от общо 298 жертви на полет 17 на Малайзийските авиолинии бяха нидерландски граждани.

НАТО трябва да бъде силна организация, за да се противопостави на Москва, а другите лидери на ЕС не трябва да бъдат наивни по отношение на управляваната от Владимир Путин Русия, предупреждава Рюте.

"Той няма да се спре до Украйна, ако ние не го спрем сега. Тази война е по-голяма от самата Украйна. Става дума за поддържане на международното право", заяви Рюте пред ООН през септември 2022 г., седем месеца след началото на руското нашествие.

Рюте встъпи в длъжност през 2010 г., но миналата година обяви, че планира да напусне националната политика.

След свалянето на полет 17 на Малайзийските авиолинии той се превърна от политик с предимно вътрешнополитическа насоченост в един от основните участници в договорките в ЕС, като играеше важна роля в европейските дебати за имиграцията, дълга и отговора на КОВИД-19.

Под негово ръководство Нидерландия увеличи разходите си за отбрана, надхвърляйки прага от 2% от БВП, изискван от членовете на НАТО. Страната предостави на Киев изтребители Ф-16, артилерия, безпилотни самолети и боеприпаси и инвестира много в собствената си армия.

Пътят му към поста на Йенс Столтенберг, който се оттегля през октомври след близо десетилетие начело на НАТО, е почти напълно открит, след като румънският президент оттегли собствената си кандидатура. Рюте вече имаше подкрепата на останалите 31 държави от 32-членния алианс.

Под ръководството на Столтенберг, който зае поста месеци, след като Русия анексира Крим от Украйна през 2014 г., към алианса се присъединиха Черна гора, Северна Македония, Финландия и Швеция, припомня Ройтерс.

Рюте ще се оттегли официално от премиерския пост, когато наскоро сформираното дясно правителство замени неговата дясноцентристка коалиция. Той не е женен, живял е през целия си живот в Хага и е намеквал, че след политиката може да се занимава с преподаване. Но той изтъкна войната в Украйна като причина да се насочи към международен пост.

Нидерландският премиер е силен поддръжник на украинския президент Володимир Зеленски, с когото си спомня, че се е срещал в Киев преди пет години и когото определя като "човек с мисия".

За разлика от него, дори когато предупреждаваше за заплахата, която представлява Путин, той подчертаваше, че руският лидер не е толкова силен, колкото изглежда.

"Не надценявайте психиката на Путин. Говорил съм много с този човек. Той не е силен човек", заяви Рюте по време на дебат пред парламента през април.

Миналата година Рюте потвърди кандидатурата си за нов шеф на НАТО, докато съпредседателстваше международната коалиция, която ще достави изтребители F-16 на Украйна и ще обучава украински пилоти. През последните месеци от мандата си той сключи и десетгодишен пакт за сигурност с Украйна, с което гарантира на Киев подкрепата на Нидерландия въпреки критиките на крайнодесния лидер и победител в изборите Герт Вилдерс.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    4
    До 3
    Искаше да кажеш,че нищо хубаво не очаква УСраински нацисти като теб,разбира се. Отивай утре на гей прайда защото ще ти е последния. А Марк Рюте е отявлен педераст,нищо повече!
  • -11
    3
    До предния
    Нищо добро не чака руските ибрици като теб!
  • 11
    2
    Стенли
    Нищо добро не ни чака с този начело на НАТО
  • 12
    1
    2352
    масонски боклуци искат да хвърлят света във война да си натъпчат гушите .. в усраинската земя има богатства за 12 трилиона и западните свини не искат да ги изпуснат
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Каква е мисълта на всеки мъж?
- При толкова много жени, как на мен ми се падна най проклетата?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари