Поклонническото пътуване "Рилският Чудотворец" наближава крайната си цел

1
Походът ще завърши на 6 август
Походът ще завърши на 6 август Снимка: NOVA

Походът ще завърши на 6 август

Поклонническото пътуване "Рилският Чудотворец", което започна на 1 август от град София, вече е на финалната права към своята крайна цел - Рилският манастир, където се съхраняват мощите на свети Йоан Рилски. Утре, 5 август, на езерото Бъбрека, едно от седемте Рилски езера, Българският патриарх и Софийски митрополит Даниил ще отслужи водосвет, което е традиционна част от маршрута. Пътуването ще завърши на 6 август, когато Православната църква отбелязва Преображение Господне, в Рилската света обител.

Начало на поклонението и участие

На 1 август с патриаршеска света Литургия започнаха Богородичният пост и поклонническият път "Рилският Чудотворец". Вече 15 години православни християни се включват в това поклонение, посветено на всебългарския покровител свети Йоан Рилски, отправяйки се с молитва и песнопения по пътя на неговите мощи. Те са били пренесени от Търновград през София в Рилската света обител през 1469 година. Пътят преминава през планините Витоша, Верила и Рила, като на Преображение Господне участниците се събират на архиерейска света Литургия в манастирския храм "Рождество Богородично", информира сайтът на Софийската митрополия.

Организация и подкрепа

Поклонническият път "Рилският Чудотворец" се организира от Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" в сътрудничество със Софийската света митрополия и с подкрепата на Столична община. Според организаторите, това не е просто възпоменание на пренасянето на мощите на свети Йоан Рилски, а е молитвено шествие, което ни учи да измолваме покровителството на светеца за всички нас, нашите семейства и цяла България.

История на инициативата

Една от водещите фигури в организирането на поклонническия път "Рилският Чудотворец" е проф. Павел Павлов от Богословския факултет на Софийския университет. В интервю за БНР той обяснява, че инициативата произлиза от магистърската програма "Християнско поклонничество" на факултета. Целта на тази програма е да възстанови автентично поклонение в България, като се почете връщането на мощите на светеца през 1469 година. Проф. Павлов подчертава, че в Западна България поклонението до Рилския манастир е било обичайна практика на нашите предци и е ценено високо, като две ходения до манастира са се равнявали на едно до Света Гора.

Подкрепата на Софийската света митрополия

От самото начало походът получава подкрепата на Софийската света митрополия. До миналата година включително поклонническият път "Рилският Чудотворец" се осъществява с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит. Тази година началото на похода беше дадено в столичния храм "Св. София" със света Литургия и водосвет, предстоявани от Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Даниил.

Значението на поклонническия път

Молитвеният път "Рилският Чудотворец" е момент от годината, когато поклонниците излизат от градската пустиня и се отправят към духовния оазис на Рилския манастир. Според организаторите, това е време за съзерцание, споделяне на мисли и чувства с другите участници, както и непреставащи песни и молитви към свети Йоан Рилски.

Свети Йоан Рилски

Свети Йоан Рилски, живял през IX-Х век, прекарал последните десетилетия от живота си високо в Рила планина, усамотен в пещера. Според житието на светеца, още приживе го наричали "земен ангел и небесен жител", а заради голямата му вяра и духовност, той имал дарба да помага на хората и да върши чудеса. След смъртта му на 18 август 946 г., тялото му останало нетленно, което било знак за неговата святост.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари