Поглъщаме все повече палмова мазнина без да знаем

0
8 от 10 баничарници в страната продават банички, които се рекламират като съдържащи сирене, но в действителност са направени с имитиращи продукти, често съдържащи палмова мазнина
8 от 10 баничарници в страната продават банички, които се рекламират като съдържащи сирене, но в действителност са направени с имитиращи продукти, често съдържащи палмова мазнина

Диетологът проф. Донка Байкова предупреждава за сериозните здравословни рискове, свързани с консумацията на имитиращи продукти, особено тези с трансмазнини

Консумацията на палмова мазнина в България надхвърля 6 000 тона за първите шест месеца на годината, показват нови данни. Голяма част от тези мазнини се използват в хранителни продукти като банички и храни в ресторантите, където етикетите липсват, а потребителите не знаят какво точно консумират.

Според проучване на „Активни потребители“, 8 от 10 баничарници в страната продават банички, които се рекламират като съдържащи сирене, но в действителност са направени с имитиращи продукти, често съдържащи палмова мазнина. „Средният потребител няма как да ги различи“, споделя Богомил Николов от Асоциацията „Активни потребители“, предаде NOVA.

Проучванията показват, че тази година сме консумирали около 7% повече имитиращи продукти в сравнение с предходни години, въпреки че те все по-рядко се предлагат в супермаркетите. „Истинска е само изварата в повечето банички“, допълва Николов и съветва потребителите да избират такива със съдържание на извара, ако искат да избегнат имитиращите продукти.

Последствията за здравето

Диетологът проф. Донка Байкова предупреждава за сериозните здравословни рискове, свързани с консумацията на имитиращи продукти, особено тези с трансмазнини. Те могат да доведат до възпалителни процеси, които увеличават риска от инфаркти, инсулти и различни видове рак, включително на гърдата и простатата. Също така, тези продукти намаляват имунната устойчивост на организма.

Палмовите мазнини не са ограничени само до млечните продукти. Те често се използват и в олиото, с което се пържат храни в ресторантите, което може да се разпознае по твърдостта на картофите или кашкавала след охлаждане. „След като картофите се охладят, те стават твърди, също както и кашкавалът, който се втвърдява като лоена капка“, обяснява проф. Байкова.

Регулации и проверки

Националният съвет по храните планира да проведе извънредно заседание в средата на месеца, на което ще бъдат обсъдени допълнителни регулации за имитиращите продукти. Според Николов от „Активни потребители“, Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) трябва да предприеме по-строги мерки и редовни проверки, за да защити потребителите. Към момента тематични проверки са били извършвани само през януари.

Някои малки предприятия, като пекарната на Валентина Петрова, твърдят, че не използват имитиращи продукти. „Ние работим с истинско сирене, което е натрошено“, обяснява Петрова, но признава, че това оскъпява производството. „Ако поставите две банички – едната с имитиращ продукт, а другата без – разликата в цената ще бъде само 10-20 стотинки. Хората биха избрали по-скъпата, защото не искат имитацията“, коментира Николов.

Според проф. Байкова, здравните последици от употребата на трансмазнини и имитиращи продукти допринасят за високата смъртност от сърдечни заболявания в България, където страната заема едно от челните места в класациите на Световната здравна организация (СЗО).

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    5
    фена на Путин
    По комунизма имаше краве масло БОЛ , смотаняци омекнали ! Имаше сметана, прясна, нязаквасена ! А сега има един гол умирисан, педалски, брюкселски кур. Лапай палма мурджо и да не си мъцнал.
  • 3
    4
    Чичо Пенчо
    Със съпругата ми ядем само качествени храни. Плащам кът арабин. То дефакто по рождение съм арабин.
  • 2
    3
    Люлин Матеев
    Най-много палмово масло се употребява в сладкарството!!!! Шоколади, бонбони, кроасани, вафли, торти, пасти, кексове...........поне 50 хил.тона палма!
  • 4
    2
    Русенец
    Бях в едно русенско заведение, където за две-три седмици цените пак и отново са се повишили. Само една сума ще споделя: еднолитрова бутилка българска минерална вода, която в магазините е около лев, в заведението - 5 лева и 60 ст.
  • 10
    1
    БАБХ е виновник
    Нито една проверка на областно ниво в заведения,цехове за производство.Яко се пържи с палмово масло.Кръчмите пълни.В кашони,увито с найлони във хладилниците Като свинска мас.Бъркат с лъжиците и мятат във фритюрниците.Баничарниците и те и вместо сирене имитиращи продукти.Даже извара да слагат е по добре.След баничка,киселини.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари